Gepubliceerd op:
17
maart
2023

Daken van appartementsgebouwen zijn vaak geschikt voor zonnepanelen. Sinds 2022 kan je opgewekte stroom op het dak delen met de bewoners van het appartementsgebouw. Wil je graag meer weten?

Kom dan zeker naar de infosessie over zonnepanelen en energiedelen in appartementsgebouwen op woensdag 26 april 2023 om 19.30u in zaal Olympus van het Kartuizercenter (Begijnenstraat 22, Mechelen).

Ik schrijf me in

Programma

Zonnepanelen op een appartementsgebouw, hoe begin je eraan?

Dat legt Bart De Bruyne je uit. Hij neemt je doorheen de stappen die een VME moet zetten wanneer het zonnepanelen op het dak wil plaatsen. Bart is expert Energiedelen bij Stad Mechelen/Klimaan.

Eerst je dak isoleren, dan zonnepanelen leggen

Waarom dakisolatie en zonnepanelen zo’n goede combo vormen om je energieverbruik onder controle te houden licht Annick Vanhove toe. Zij is consulent energierenovatie voor appartementsgebouwen bij Stad Mechelen.

Verschillende manieren van energiedelen binnen een appartementsgebouw

Een VME kan de opgewekte energie gebruiken en verdelen binnen het appartementsgebouw. Arnor Van Leemputtenzet de mogelijkheden en de beperkingen van alle opties op een rij. Arnor is research-engineer bij het studiebureau Th!nk-E.

Last van keuzestress?

Met het project Zonnewijzer wil Klimaan VME’s ondersteunen bij het kiezen van zonnepanelen, laadpalen, batterijen en bij het opzetten van een energiegemeenschap. Steven Laurijssen, voorzitter van Klimaan cvso, vertelt hoe de burgercoöperatie VME’s hierbij kan ontzorgen.

Je zonnepanelen financieren

Zonnepanelen vergen een investering van de VME en/of individuele mede-eigenaars. Willemien Anaf werpt een blik op de Vlaamse leningen en premies voor zonnepanelen op appartementsgebouwen. Willemien is consulent bij Energiepunt Mechelen.

Praktische informatie

  • Woensdag 26 april 2023
  • 19.30 uur tot 21.30 uur
    Deuren open vanaf 19 uur, netwerkmoment na 21.30 uur
  • Locatie: Kartuizercenter - Begijnenstraat 22 in Mechelen (zaal Olympus)

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht (deadline: 24 april 2023).

Ik schrijf me in voor de infosessie

Niet deelnemen, toch interesse

Heb je interesse in het thema, maar kan je niet aanwezig zijn? Ga dan naar het inschrijvingsformulier en vink de optie 'Ik kan er niet bij zijn, maar wil graag op de hoogte blijven' aan. Dan bezorgen we je na de sessie alle informatie.


Onderzoek Energiedelen in appartementsgebouwen

Deze infosessie is een samenwerking tussen Stad Mechelen en Klimaan, met de steun van het Kenniscentrum Vlaamse Steden en Vlaanderen. Het kadert binnen de Europese Life-projecten CondoReno en Tandems.

We delen er de resultaten van het onderzoek naar energiedelen in appartementsgebouwen, uitgevoerd in 2022 door Th!nk-E, in opdracht van het Kenniscentrum Vlaamse Steden. Th!nk-E onderzocht de wettelijke, procedurele en praktische drempels die VME’s tegenkomen wanneer ze zonnepanelen plaatsen en de energie willen delen binnen hun gebouw. Na onderzoek van 55 appartementsgebouwen werkte het bureau een stappenplan uit waarmee VME’s of syndici effectief aan de slag kunnen.

Logo Vlaamse overheidLogo CondoReno project