Circulaire Hub Regio Mechelen organiseert opnieuw de projectoproep 'Sluit de Cirkel' voor ondernemers en organisaties die de transitie naar een economie van de toekomst versnellen door een antwoord te bieden op de sociale en ecologische uitdagingen van onze tijd. De geselecteerde projecten krijgen een professionele ondernemersbegeleiding door de partners van Circulaire hub regio Mechelen.

Vanaf 2024 kan je doorlopend instappen. Maar hoeveel te vroeger op het jaar je dat doet. Hoeveel te meer kans je hebt om je business te mogen voorstellen op het jaarlijkse ondernemersevent van Circulaire Hub Regio Mechelen dat steeds eind november/begin december doorgaat.

Ik dien mijn project in voor 'Sluit de Cirkel'

Verloop Sluit de Cirkel traject

Indienen kan elke maand voor het einde van de maand. 

  • Eind van elke maand: deadline indiening
  • 2de maandag van de maand: Beoordeling van de ingediende projecten door de hub.
  • Halverwege de maand: Terugkoppeling naar deelnemers.
    • Indien je geselecteerd bent wordt er een afspraak ingeboekt om samen jouw persoonlijke vervolgtraject op poten te zetten.
    • Indien je niet geselecteerd bent ontvang je feedback waarom niet en kan er samen gekeken worden of en hoe jouw project alsnog in aanmerking kan komen voor het Sluit de Cirkel-traject.
  • oktober/november: Begeleiding van projectpresentatie (pitch voor investeerders, voor subsidies, …) door Toastmasters Mechelen voor vijf gekozen vertegenwoordigers van het Sluit de Cirkel traject. Je krijgt de unieke kans om je project voor te stellen tijdens het jaarlijkse ondernemersevent van de Circulaire Hub. 
  • 21 november 2024: jaarlijks ondernemers- en netwerkevent van Circulaire Hub Regio Mechelen.

Voor wie?

Deze oproep is voor ondernemers, zowel maatwerkbedrijven als reguliere, en organisaties, partnerschappen van ondernemers of partnerschappen tussen ondernemers en andere organisaties (burgercollectieven, vzw's, …) die een product of dienst willen ontwikkelen dat bijdraagt aan de transitie naar een circulaire economie.

  • Zij volgen de principes van de 10 R’en.
  • Het idee moet de onderzoeksfase voorbij zijn.
  • Een product of dienst is realiseerbaar binnen een 100 dagen plan, zodat er een pilot kan opstarten na de begeleiding.  

Daarnaast willen we met het project Circulaire hub regio Mechelen ook tewerkstelling genereren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een vierde van de nieuwe jobs in circulaire economie is geschikt voor deze doelgroep. We verwelkomen dus ook indieningen door maatwerkbedrijven of partnerschappen met de sociale economie.

Het (willen) te werk stellen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is geen vereiste, maar wel een pluspunt.  

Wat houdt een begeleidingstraject in? 

Kandidaten krijgen gratis professionele begeleiding van één of meerdere van onze partners afhankelijk van de noden. De Circulaire Hub Regio Mechelen kan deze ondersteuning gratis aanbieden dankzij de steun van de Vlaamse overheid – Departement Werk en Sociale Economie – alsook de steun van de stad Mechelen en de partners van de hub.

Alle kandidaten kunnen sowieso ook beroep doen op de expertise van het Circulaire Ondernemersloket dat is opgericht door Stad Mechelen i.s.m. Thomas More Research (Creative and Innovative Business Research), Unizo provincie Antwerpen, Ecoso vzw, 28Rond, Toastmasters Mechelen en Provincie Antwerpen.

Elke partner brengt zijn eigen expertise in, afhankelijk van de noden van de ondernemer, en we kunnen ook doorverwijzen naar VLAIO voor specifieke trajecten. We laten je dus niet los, maar gaan mee op zoek naar wat je nodig hebt op dat moment.

Voorwaarden voor deelname (ontvankelijkheid)

  • De deelnemer of één van de deelnemers uit een consortium heeft een vestiging in de regio Mechelen (maatschappelijke of bedrijfszetel), of wil een dienst of product in regio Mechelen lanceren.
    Impact op Regio Mechelen: Mechelen, Bonheiden, Berlaar, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Heist-op-den-Berg en Willebroek is dus een must.
  • Het ingediende voorstel draagt bij tot de transitie naar een circulaire economie, met oog op sociale impact, meer specifiek in de volgende sectoren:
    • voeding
    • bouw
    • textiel
    • meubels en interieur.
  • Ook nieuwe diensten en producten rond herbruikbare of innovatieve verpakkingen zijn welkom, of innovatieve selectieve afvalophaling en beleveringen ifv hoogwaardige valorisatie van reststromen
  • Indien de indiener een consortium betreft, engageert minstens 1 onderneming van het consortium zich als trekker die het gehele begeleidingstraject volgt
  • Communicatie m.b.t. het resultaat of het traject vanuit de ondernemer bevat het beeldmerk van project Circulaire Hub Regio Mechelen i.f.v. de financiering van de toegekende begeleiding.
  • De indiener moet bereid zijn om kennis te delen met andere starters of ondernemers die een gelijkaardig traject willen opzetten (peter- of meterschap aangaan)
  • De deelnemer geeft de toestemming dat hij/zij/die gefotografeerd wordt, dat deze beelden mogen gebruikt worden voor communicatie van Stad Mechelen en de Circulaire hub partners Thomas More Research, Unizo Antwerpen, en Ecoso vzw. Hij/zij/die doet hierbij afstand van alle rechten. De Stad en haar bovengenoemde partners mogen de beelden gebruiken in publicaties en/of op de verschillende stadskanalen, zonder de eer en goede naam van ondertekende te besmeuren. Stad Mechelen mag deze doorgeven aan derden, maar nooit voor politieke, religieuze of commerciële doeleinden. Steeds kaderend in de sfeer van het traject.

Criteria voor selectie

  • Eerste selectiecriterium is de circulaire innovatie of de mate waarin het voorstel bijdraagt aan een positieve impact op CO2-uitstoot, biodiversiteit, energie en waterhuishouding of mate waarin materialen in de economie worden gehouden. Scores worden toegekend op basis van de aantallen cirkels die kunnen worden doorlopen en principe van hiërarchie over de R’en in het circulair economisch model. Wordt er geschakeld naar een gebruiksmodel in plaats van een verbruiksmodel, wordt er gedacht aan modulair design, of zet het project in op hernieuwbare grondstoffen?
  • Het tweede selectiecriterium is de sociale impact die de dienst of het product of het businessmodel met zich meebrengt op grondgebied Mechelen. Dit kan in termen van lokale tewerkstelling zijn, al dan niet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kan ook in termen van partnerschappen, met sociale economie, of met alle betrokken stakeholders in de waardeketen, of in termen van het bereiken van de Mechelaars als consument op grote schaal. Zorg ervoor dat er een lokale verankering is. Specifieke aandacht voor tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en partnerschappen met sociale economie zijn een meerwaarde bij selectie, maar geen dwingende vereiste.
  • Het derde selectiecriterium is de maturiteit en groeimogelijkheid van het voorstel en de ondernemers achter het voorstel. Kan de ondernemer/organisatie pivoteren in functie van wijzigende marktvraag, nieuwe technologie en materialen, wetgeving, concurrentie...? Wat is de haalbaarheid van het voorstel, en kan dit voorstel op de voorziene begeleidingstijd effectief tot een werkbaar model of prototype komen dat gestart kan worden binnen het jaar? In hoeverre is er risico voor stopzetten van project omwille van financiële of andere hick-ups?

Wanneer je jezelf kandidaat stelt ga je akkoord met:

  • De communicatie m.b.t. het resultaat of het traject vanuit de ondernemer bevat het beeldmerk van project Circulaire Hub Regio Mechelen i.f.v. de financiering van de toegekende begeleiding.
  • De deelnemer geeft de toestemming dat hij/zij/die gefotografeerd wordt, dat deze beelden mogen gebruikt worden voor communicatie van Stad Mechelen en de Circulaire hub partners 28Rond, Ecoso vzw,  Switchrs, Thomas More Research, Toastmasters Mechelen en Unizo provincie Antwerpen. Hij/zij/die doet hierbij afstand van alle rechten. De Stad en haar bovengenoemde partners mogen de beelden gebruiken in publicaties en/of op de verschillende stadskanalen, zonder de eer en goede naam van ondertekende te besmeuren. Stad Mechelen mag deze doorgeven aan derden, maar nooit voor politieke, religieuze of commerciële doeleinden. Steeds kaderend in de sfeer van het traject.

Ik dien mijn project in voor 'Sluit de Cirkel'