Efficiënt, kostenbesparend en veerkrachtig.
Drie sleutelwoorden voor bedrijven.
Drie sleutelwoorden die eigen zijn aan circulair ondernemen.

Circulair ondernemen, dat is investeren in jouw toekomst en die van de planeet. Kortom: een duurzaamheidskeuze met meerwaarde.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Op zoek naar een partner om jouw circulaire ambities mee omhoog te tillen? Samen gaan we op zoek.

Ik contacteer het circulair ondernemersloket

Waarom circulair?

In een lineaire economie worden grondstoffen producten, producten worden gebruikt en worden uiteindelijk afval. Je zou kunnen zeggen dat afval het product is van een fout ontwerp van onze economie. Afval is namelijk duur, zowel om het te laten verwerken als voor het milieu. Circulaire economie buigt die negatieve spiraal helemaal om.

Economisch waardevol

In een circulaire economie ontwerpen fabrikanten producten die omgevormd, gerepareerd, of hergebruikt kunnen worden. Hoe is dat mogelijk? Dankzij hun hoge tweedehandswaarde. Producten blijven veel langer waardevol. Het uiteindelijke doel is om minder primaire grondstoffen te verbruiken. Ook het delen van materialen is een circulaire strategie, net als de materiaalkeuze die eveneens je impact op het milieu bepaalt.

Opportuniteiten troef

Consumenten vragen steeds meer naar plasticvrije producten, liggen wakker van voedselverspilling en kopen liever een product dat lang meegaat. Daarnaast kunnen ondernemers ook besparen door alle hulpbronnen (materialen, energie, water en ruimte) zo efficiënt mogelijk in te zetten. Circulair ondernemen helpt zo kosten te drukken. Sterker nog: de duurzame aanpak groeit stilaan uit tot een sterke magneet voor investeringen.

Diverse mogelijkheden

Verantwoord ondernemerschap gaat hand in hand met een vermindering in primair grondstoffengebruik. Je kan circulariteit bovendien stapsgewijs toepassen binnen je bedrijfsvoering. Denk aan herbruikbare verpakkingen. Denk aan het omvormen van producten tot diensten, inclusief herstel of onderhoud. Denk aan het herontwerp van bestaande producten dat toelaat om de componenten ervan te hergebruiken, zonder nieuwe grondstoffen aan te kopen. Denk aan hernieuwbare materialen en energiebronnen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik blijf graag op de hoogte over circulair nieuws en events