Ben je een startende ondernemer of kan je als ondernemer een duwtje in de rug gebruiken? We geven je hier een overzicht van subsidies en ondersteunende maatregelen waar je beroep op kan doen.

We raden je warm aan een kijkje te nemen in de subsidiedatabank voor de ondernemer. In deze subsidiedatabank vind je informatie terug over de belangrijkste steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden. Niet alleen subsidies zoals de kmo-portefeuille en de ecologiepremie kan je hier terugvinden, ook andere financieringsmogelijkheden zoals de winwinlening zijn in deze databank opgenomen. 

Daarnaast kan je hier ook een overzicht vinden van ondersteunende maatregelen waar jij als ondernemer van Stad Mechelen beroep op kan doen. 

  • De hinderpremie is er voor kleine ondernemingen en richt zich voornamelijk op de detail­handel (‘winkeliers’), de horeca en diensten waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.

  • Van lineair naar circulair ondernemen: Hoe begin je eraan? 

  • Een energiezuinig bedrijfspand of CO2 neutrale onderneming, hoe begin je eraan? 

  • Stad Mechelen organiseert opnieuw de projectoproep 'Sluit de Cirkel' voor ondernemers en organisaties die de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire stad versnellen.

  • Hoeveel CO2 stoot jouw onderneming uit? Komt de uitstoot vooral van je gebouw of je wagenpark? Bij elke toekomstgerichte onderneming hoort naast een financiële boekhouding ook een CO2 balans. Want, meten is weten!

  • Geen onderneming zonder energie. Helaas is energie ook een grote kost voor je onderneming. Bovendien heb je geen zin en tijd om zelf te onderzoeken hoe je kan besparen. Daarom stelt Stad Mechelen 300 euro ondersteuning voor een energiescan voor jouw onderneming ter beschikking. We vragen je enkel om de beste maatregelen ook echt te implementeren.

  • Neem zeker een kijkje op de website een job zonder sollicitatie. 

  • Zijn er taken die je moeilijk kan automatiseren: mailings; manuele afwerking van drukwerk; in-en uitpak; samenstellen van goodiebags,… AMAi neemt ze met plezier van je over.

  • Als ondernemer heb je vast één of meerdere bedrijfswagens: voor een klantenbezoek, verplaatsingen van je personeel, om jezelf te bevoorraden of om pakjes bij klanten te leveren … Maar wist je dat een wagen gemiddeld 96% van de tijd stilstaat? En dat je daar dus ook voor betaalt? Al die verplaatsingen kan je perfect met een deelwagen doen. Of met de deel(bak)fiets. Want delen is … voor iedereen. Ook voor ondernemers!