De Brusselpoort is een unieke plek en biedt heel wat mogelijkheden voor een gevarieerde invulling. 


Binnenkort in de Brusselpoort

Expo Kolveniersgilde

Jan Verhoeven (1600-1676)De expo neemt je 500 jaar terug in de tijd. De Kolveniersgilde stond vroeger in voor de bewaking van de stad. En trok de wacht op aan de Overste poort (de huidige Brusselpoort), de Hanswijkpoort en de Grote Markt.

In 1504 kreeg de Kolveniersgilde haar reglement van de Stad Mechelen. Voor de bewakingsopdrachten ontving de gilde als vergoeding: kledij, lood en poeder.

De Sint-Christoffel- of Kolveniersgilde trok de wacht op aan de Overste poort (huidige Brusselpoort), Hanswijkpoort en de Grote Markt.

Ontdek de historische wapens en klederdracht in de prachtige Brusselpoort.

  • opening op Open Monumentendag op zondag 8 september 2024, met re-enactment
  • 14 en 15 september, 13 - 18u.
  • 20 en 21 september, 13 - 18u. 
  • Inkom gratis

Poortavonden

podium BrusselpoortCultuur in de Brusselpoort. Iedere woensdagavond in juli en augustus is het podium voor jou vanaf 20u.

  • Wil jij een optreden verzorgen?
  • Ben jij de artiest die we zoeken?

Schrijf je in voor een van de woensdagen en wij ondersteunen jou (max. € 500/avond).

Ik wil optreden

Praktisch

  • Podium: 5 m breed en 3 m diep
  • Aantal toeschouwers: 40 personen
  • Optreden kan tussen 20 en 22u
  • Er zijn technische voorzieningen voor: akoestische optredens, vertellingen, comedy...

Historiek

De Brusselpoort werd in de 13e eeuw gebouwd en was de hoogste van de Mechelse stadspoorten. Daarom werd ze ook Overste poort genoemd.

Het gebouw is opgetrokken in Doornikse steen en rond 1400 verhoogd met Balegemse steen (lichtere kleur). Het behoort tot de Scheldegotiek. In de 16e eeuw werden de torens verlaagd en werd de dakconstructie veranderd.

Naast de functie van toegangspoort werd het gebouw sindsdien nog voor andere doeleinden gebruikt. Zo was er een politiekantoor, een vergaderlokaal en het kunstatelier van Alfred Ost.

Daarna werd het een museum over de geschiedenis van de stad.


Wie gebruikt de Brusselpoort nu?

De gelijkvloerse kamer van de rechtertoren in gebruik als klaslokaal voor het stedelijk conservatorium (lessen poppenspel en stand-up comedy). In de gelijkvloerse kamer van de linkertoren is een toilet gevestigd. De rest van deze kamer en de 1ste verdieping is in gebruik als opslag van de poppencollectie van Beeldsmederij De Maan. De zolder is een lege ruimte.


De toekomst van de Brusselpoort

Wil je meedenken over de toekomstige invulling van de Brusselpoort? Je kan dit online of tijdens een van de rondleidingen tijdens Open Monumentendag.

Dien je voorstel in