Welkom in Mechelen. Mechelen is een levendige stad die steeds in beweging is.  De ideale plek om je ondernemerszin te ontplooien en daar staan we jou graag in bij. Op deze pagina ontdek je hoe wij jou als ondernemer kunnen ondersteunen.  Samen met jou maken we van Mechelen een stad die nog levendiger en bruisender is dan nu al het geval is.

TIP! Eens je een pand op het oog hebt om een handels- of horecazaak op te starten in Mechelen is het belangrijk om na te gaan welke stedenbouwkundige functie dit pand heeft. Dit kan je makkelijk navragen bij de bouwdienst. Het is immers zo dat voor een horecazaak het pand als horeca vergund moet zijn en voor een handelszaak als handelspand. Een wijziging kan gebeuren via het omgevingsloket. Hou hierbij rekening met een termijn van ongeveer 120 dagen.

Bepaalde verbouwingswerken of aanpassingen aan de gevel zijn eveneens vergunningsplichtig en dienen via het omgevingsloket te worden aangevraagd (publiciteit op de gevel, luifels, verwarmingselementen, koeling, afzuiging…). Ook hiervoor kan je terecht bij de bouwdienst. Je kan deze zaken ook nalezen in de stedenbouwkundige verordening.

 • Handcarwash

  Vraag hier je vergunning aan voor het uitbaten van je handcarwash.

 • Uitstallen koopwaar

  Vraag hier je vergunning aan om artikelen te koop aan te bieden voor de etalage van je handelszaak. 

 • Nachtwinkels

  Vraag hier je vestigings- en uitbatingsvergunning aan voor het uitbaten van je nachtwinkel. 

 • Afwijkingen zondagsrust

  Bekijk hier het overzicht van de data waarop je je handelszaak ook op zondag mag openen.

 • Mechelenbon

  Schrijf je als Mechelse ondernemer in voor de Mechelenbon zodat consumenten ook bij jou terecht kunnen voor het inruilen van hun waardebon.

 • Mechelen MeeMaken

  Deze Mechelse vzw organiseert jaarlijks tal van evenementen in de binnenstad en informeert je als ondernemer over wat er leeft in Mechelen.  Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor hun nieuwsbrieven. 

 • Leegstand

  Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden indien je pand werd opgenomen op de leegstandsinventaris.

 • Datagestuurde winkelgebieden

  Met het project ‘Datagestuurde winkelgebieden’ stimuleert de stad ondernemers om meer datagedreven te ondernemen.

 • Vraag hier je vergunning aan voor het uitbaten van een CBD-shop.