Eind 2024 nam het nieuwe bestuur zijn intrek in het stadhuis. In het hoofdlijnenakkoord werd vervolgens vastgelegd op welke thema’s we de komende zes jaar het hardst zullen werken. Hoe we dat precies aanpakken? Daarvoor gingen we de afgelopen maanden op verschillende momenten in gesprek met de Mechelaars.
Wat vooraf ging
Elke schepen koos één concrete vraag uit zijn of haar bevoegdheden om met de Mechelaars over in gesprek te gaan. In maart vonden 9 sessies plaats aan De Tafel van Mechelen in de raadzaal van het stadhuis. 20 tot 30 Mechelaars gingen er telkens met de betrokken schepen in gesprek over een van de thema's. Zo kwamen er heel wat boeiende inzichten en ideeën naar boven over natuur en groen, verbinding, erfgoed, klimaat, werk voor iedereen, netheid, mobiliteit, de strijd tegen drugs en mentaal welzijn van jonge ouders.
Die opgedane inspiratie namen we mee naar De Grote Stadsdialoog op 26.04 in Lamot. Maar liefst 180 Mechelaars schreven zich hiervoor in. Geïnspireerd door een debat tussen Koen Schoors en Tess Uytterhoeven over de rol van lokale overheden in een turbulente wereld, gingen jong en oud, burgers en beleidsmakers met elkaar in gesprek over diezelfde 9 thema's.
Wat volgt: gemeenteraad
Na al die overlegmomenten staat ons bestuur nu voor de moeilijk taak om met de input van de afgelopen maanden aan de slag te gaan. In juni buigt de gemeenteraad zich dan over het samen opgebouwde beleidsplan. De gemeenteraad kan je trouwens steeds volgen via livestream.
Tour langs wijken en dorpen
Het definitieve beleidsplan vormt de aanleiding voor een tour langs de Mechelse wijken en dorpen in september 2025. We maken de vertaling: wat betekent dit concreet voor jouw buurt of wijk? Het is opnieuw een uitnodiging aan Mechelaars om hierover verder mee na te denken en mee te bouwen aan onze stad.