Taxi of VVB?

Wat zijn de grote verschillen tussen een taxidienst of een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder (VVB)?

  • De minimum huurperiode van een VVB bedraagt 3 uur, de duurtijd van een taxirit is afhankelijk van de client. Een VVB kan je dus niet inschakelen voor korte ritten.
  • De ritten van een VVB moet je voorafgaand registreren op de zetel. De schriftelijke overeenkomst moet net voor het instappen in het voertuig ondertekend worden.
  • De VVB-vergunning geldt voor gans Vlaanderen. De taxivergunning enkel voor het grondgebied van de gemeente die de vergunning aflevert. Wil je je taxidiensten in meerdere steden/gemeenten aanbieden dien je daar ook een vergunning aan te vragen.
  • De tarieven van een taxidienst worden bepaald door de stad en moeten zichtbaar uitgehangen worden in elk voertuig. De tarieven voor een VVB-dienst kan je zelf bepalen bij de aanvraag van je exploitatievergunning.

Vergunningen

Om in Mechelen als taxibedrijf, verhuurbedrijf met chauffeur of taxichauffeur aan de slag te gaan moet je met een aantal documenten en vergunningen in orde zijn.

Wanneer je zelf een taxibedrijf of verhuurbedrijf met chauffeur wenst uit te baten dien je in eerste instantie een uitbatings- of exploitatievergunning aan te vragen. In deze aanvraag geef je aan welke wagens je wenst in te schrijven als taxi of verhuurvoertuig met chauffeur. Zo ben je, als alle boorddocumenten zijn bijgevoegd en deze wettelijk in orde zijn, voor deze wagens automatisch in orde met de voertuigvergunning. Wens je nadien wijzigingen door te geven in het aantal wagens kan dit makkelijk door de aanpassing(en) online door te geven.

Het taxidecreet van 29 maart 2019 voert vanaf 1 juli 2020 de bestuurderspas in. Elke chauffeur van een Vlaamse stad of Gemeente dient over deze pas te beschikken.