Heb je een vraag als (startende) ondernemer? We helpen je heel graag op weg. 

Neem zeker deze pagina door om te kijken of je je antwoord kan vinden. Niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact op met de contactpersonen van dienst economie.Of ga eens langs bij de startersconsulent voor een gesprek. 

Maak een afspraak bij de startersconsulent

Ik wil starten als zelfstandige, welke stappen moet ik nemen?

  • Je voorbereiding is alles. Stel een business en een financieel plan op. Weet je niet goed waar te beginnen? Maak dan gebruik van het startkompas en de startsimulator.
  • Heb je nood aan een gesprek? Ga dan zeker eens langs bij de startersconsulent van Stad Mechelen. Tijdens dit gesprek kan je je idee pitchen van je onderneming, je vragen stellen rond vergunningen en kom je te weten hoe een starterscoach jou kan ondersteunen.
  • Zoek een boekhouder die bij jouw past en die een expertise heeft binnen het domein waarin je een zaak wil opstarten. Bij hen kan je terecht met al je financiële vragen. 
  • Bepaal je ondernemingsvorm. Wordt het een eenmanszaak of een vennootschap? Beiden hebben voor -en nadelen. Hoor zeker bij je boekhouder welke vorm bij jouw concept het beste past.
  • Ga langs bij een financiële instelling en open een professionele zichtrekening.
  • Schrijf je in als ondernemer bij een ondernemingsloket. Je ontvangt van hen een ondernemingsnummer en kan zo officieel van start gaan.

Ik heb voor een eenmanszaak gekozen. Wat zijn mijn verplichtingen?

Lees al je verplichtingen na op de website van FOD Financiën. Is er iets niet duidelijk? Raadpleeg dan je boekhouder.

Ik heb voor een vennootschap gekozen. Wat zijn mijn verplichtingen?

Lees al je verplichtingen na op de website van FOD Financiën. Is er iets niet duidelijk? Raadpleeg dan je boekhouder.

Welke vergunningen heb je nodig om een zaak te starten in stad Mechelen?

  • Als je start met een horecazaak, moet je een horecavergunning aanvragen. Wil je een terras? Dan kan je ook hiervoor een vergunning aanvragen via dezelfde module.
  • Wil je starten met een retailzaak? Dan heb je geen vergunningen nodig. Wel is het nodig om de functie van je pand na te gaan. Heeft het pand de juiste functie voor de activiteit die jij voor ogen hebt. Je neemt hiervoor contact op met collega's van bouwdienst Mechelen via omgeving@mechelen.be.
  • Mocht je nog specifieke vragen hebben rond vergunningen, kan je terecht bij de startersconsulent.

Heb je nood aan begeleiding in je opstartproces?

Je kan terecht bij de partners die je op onze website terugvindt om een traject te volgen.

Wat zijn de verschillen tussen hoofd- en bijberoep?

Je kan zelfstandig worden in hoofdberoep of bijberoep. Bekijk de voorwaarden

We geven je graag nog enkele tips en tricks mee. Van test en simulators die je op weg kunnen helpen, tot podcasts en facebookgroepen voor inspiratie, je vindt het hier.

Heb je zelf een leuke tip of idee voor startende ondernemers? Stuur een mail naar startersconsulent economie@mechelen.be.