Welkom in Mechelen. Mechelen is een levendige stad die steeds in beweging is.  De ideale plek om je ondernemerszin te ontplooien en daar staan we jou graag in bij. Op deze pagina ontdek je hoe wij jou als ambulant ondernemer kunnen ondersteunen. Samen met jou maken we  van Mechelen een stad die nog levendiger en bruisender is dan nu al het geval is.

Wil je iets verkopen op straat of op het openbaar domein? Is dit éénmalig, voor een goed doel of iets wat je regelmatig wil doen als deel van je onderneming? Maar weet je niet goed hoe ermee van start te gaan? Op deze webpagina kan je alle informatie terugvinden die je verder op weg kan helpen.

Wat is een ambulante activiteit?

Losse verkoop of straatverkoop wordt ambulante handel genoemd. Je oefent een ambulante activiteit uit als je buiten je vaste vestigingsplaats(en) producten of diensten verkoopt aan consumenten. Voorbeelden hiervan zijn de huis-aan-huisverkoop en de verkoop op evenementen, op de openbare weg, op privaat domein grenzend aan de openbare weg of op openbare markten. Als je op die manier je producten of diensten aan de man wil brengen, hebt je daar een ‘machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten’ voor nodig. Wil je dat doen in Mechelen? Dan heb je ook een toestemming nodig om deze activiteiten uit te oefenen op Mechels grondgebied.

Lees hier hoe je daar verder mee aan de slag kan gaan.

Procedure

Wil je een ambulante activiteit uitoefenen in Mechelen? Dan heb je daar een machtiging voor nodig. Of je een machtiging nodig hebt of niet, hangt af van je statuut (handelaar, vereniging, particulier), het type van verkoop (commercieel of niet) en de plaats van verkoop (bijvoorbeeld openbare weg of homeparty).Lees de specifieke voorwaarden na

Eens je zeker weet dat je een machtiging nodig hebt dan kan je deze aanvragen bij een ondernemersloket naar keuze. Zoek naar een ondernemingsloket in je buurt. Bij het aanduiden van je gewenste locatie in de zoekfunctie krijg je een overzicht van alle erkende ondernemingsloketten waar je terecht kan voor het aanvragen van je machtiging voor het uitoefenen van ambulante activiteiten. 

Machtiging op zak? Proficiat! Je bent nu een stap dichter tot het uitoefenen van je ambulante activiteit in Mechelen. Voor je van start kan gaan met het verkopen van je diensten en/of producten dien je ook bij stad Mechelen nog de nodige toestemmingen aan te vragen. Je dient deze aan te vragen voor volgende soorten verkopen. 

  • Niet-commerciële verkoop; Het verkopen van producten of diensten met een occasioneel en niet-commercieel karakter zoals bijvoorbeeld een verkoop voor het goede doel en/of ten voordele van een lokale vereniging.
  • Commerciële verkoop; Het verkopen van producten of diensten met commercieel karakter zoals bijvoorbeeld verkoop van producten vanuit je eigen mobiele kraam.
  • Markten; In Mechelen hebben we verschillende markten waar je als ambulante handelaar - mits aanvraag en toestemming - aan kan deelnemen.
  • Kermissen; In Mechelen kan je deelnemen aan één zomerkermis en een aantal kleinere (wijk)kermissen. Je kan je hiervoor kandidaat stellen.
  • Lente - en Herfstbraderie; handelaarsvereniging Mechelen MeeMaken vzw organiseert per jaar 2 keer een braderie. Je kan je hiervoor kandidaat stellen.
  • Kerstmarkt; De kerstmarkt in Mechelen is een organisatie van Mechelen Feest. Voor meer informatie kan je bij hen terecht