Gepubliceerd op:
4
augustus
2021

Afgelopen vier jaar gaven we 52 Mechelse ondernemers een subsidie voor de aankoop van een bakfiets. Hiermee stimuleren we ondernemers om te kiezen voor duurzame mobiliteit.

We verdeelden meer dan € 100 000 over alle 52 goedgekeurde aanvragen. De bakfietssubsidie konden we verwezenlijken met steun van de Europese projecten CityChangerCargoBike en Cyclogistics. Die projecten willen het gebruik van cargofietsen in Europese steden verhogen en versnellen, voor commerciële leveringen, dienst- en onderhoudsritten en particuliere ritten (shoppen, vrije tijd).  

Ook voor particulieren

Ook voor particulieren hebben we een aanbod. Test bijvoorbeeld zes dagen lang een bakfiets gratis uit. En vanaf midden augustus zal je op negen locaties in Mechelen een bakfiets kunnen lenen. Dat en veel meer informatie over bakfietsen vind je op de website van Mechelen Klimaatneutraal.

Cambio-korting voor ondernemers

We motiveren ondernemers ook om een deelwagen te gebruiken voor leveringen. Gedurende drie maanden kunnen ondernemers dit uittesten met een fikse korting

Naar een uitstootvrije stadsdistributie

In 2019 ondertekenden we de Vlaamse Green Deal voor duurzame stedelijke logistiek. Het stimuleert bedrijven, overheden en burgers om hun mobiliteit duurzamer te organiseren door gebruik te maken van het aanbod van autodeelorganisaties, fietsdeelsystemen en carpooldiensten. Daarbij wordt maximaal ingezet op elektrisch auto- en fietsdelen.

Een jaar later ondertekenden we het Convenant duurzame stedelijke logistiek. Daarin staan de doelstellingen en actiepunten voor een uitstootvrije stadsdistributie voor de verschillende partijen. 29 logistieke bedrijven en handelaars in Mechelen ondertekenden het convenant. Mechelen was de eerste Belgische stad die het convenant ondertekende.

In 2030 willen we naar een volledig uitstootvrije stadsdistributie.