Gepubliceerd op:
3
oktober
2023

Een gedenkplaat in de inkomhal van het Sociaal Huis eert vanaf vandaag de weeskinderen die in de 19e en 20e eeuw in de weeshuizen in de Lange Schipstraat in Mechelen verbleven.

Mechelaar Aimé Bynens (links op de foto) was in zijn jeugd wees geworden en verbleef tien jaar in het jongensweeshuis op deze locatie. In 1967 zou hij als laatste het weeshuis verlaten dat daarna definitief gesloten werd. Samen met enkele andere oud-wezen woonde hij vandaag de inhuldiging van de gedenkplaat bij.

Sint-HeilwichwezenMet het vertrek van Aimé Bynens kwam er een einde aan een vorm van wezenzorg die eeuwenlang in Mechelen aanwezig was. De wezen vormden in die periode een gekende en zichtbare groep in de Mechelse samenleving die vaak betrokken werd in tal van openbare manifestaties. Met name de fanfare van Sint-Heilwich was in de vorige eeuw een bij de Mechelaars graag geziene deelnemer aan allerlei feestelijke activiteiten in het stadsleven.

Vriendenkring SPIES

Sinds de sluiting van het weeshuis ontstond wel de vriendenkring ‘SPIES’ die de banden tussen de Mechelse oud-wezen onderhoudt, maar de bredere bekendheid van het verhaal van de Mechelse wezen leek verloren te gaan. Op hun vraag werkte Stad Mechelen een voorstel uit om deze periode uit de Mechelse geschiedenis te blijven herinneren.

Sint-Heilwichshuis en het Sint-Jozefsweeshuis

Het Sint-Heilwichshuis en het Sint-Jozefsweeshuis  waren een veilige thuishaven waar kinderen met trauma’s konden herstellen en aan een nieuw hoofdstuk beginnen. De kinderen kregen toegang tot onderwijs, medische zorg, voldoende en gezond eten. Vandaag is deze plek opnieuw een plek van zorg, het Sociaal Huis, waar we samen met partners ondersteuning bieden aan elke Mechelaar, in het bijzonder kinderen. De zorg om kwetsbare kinderen verbindt hier heden en verleden. De onthulling van deze gedenkplaat maakt dit concreet.

Infobord en gedenkplaat

Sint-Jozef wezenHet resultaat is de combinatie van een infobord en een gedenkplaat. Het infobord hangt aan de buitengevel van het gebouw. Met beknopte historische informatie over de historiek en de voormalige bestemmingen van het gebouw. De gedenkplaat in de inkomhal is opgevat als een teken van blijvende erkenning voor en herinnering aan de generaties wezen die gedurende ruim 120 jaar (1847-1967) in de weeshuizen aan de Lange Schipstraat verbleven.

Op de gedenkplaat staan twee foto’s tijdens de Hanswijkcavalcade. De eerste foto toont de meisjes van het Sint-Jozeftehuis, de tweede foto de jongens van Sint-Heilwich. Zij maakten in Mechelen kennis met het soms harde wezenbestaan, maar deelden er ook lief en leed.

Lees meer over de voormalige Mechelse weeshuizen