Je eerste keer? Die is altijd spannend. Maar je bent niet alleen. Met bijna 1 miljoen eerste stemmers, of 10% van alle kiezers in 2024, maken jullie een krachtige groep uit. Jouw stem kan dus echt een verschil maken. We helpen je daarom graag op weg zodat je een bewuste en geïnformeerde keuze kan maken.

Wie, wat, wanneer?

Op deze pagina's vind je alvast de belangrijkste informatie, zoals wie moet voor welke verkiezingen gaan stemmen, wat als je niet kan gaan stemmen …

Op 9 juni gaan dus niet alleen de 18- tot 23-jarigen stemmen, maar ook wie op het moment van de verkiezingen 16 of 17 jaar is, moet naar de stembus. Dat lees je goed. Je had misschien gehoord dat jongeren van die leeftijd mochten gaan stemmen voor het Europees Parlement. Maar onlangs besliste het Grondwettelijk Hof dat het niet eerlijk is om een onderscheid te maken tussen minder- en meerderjarigen. Daarom geldt er voor 16- en 17-jarigen voor de verkiezing van het Europees Parlement nu dus stemplicht. Voor de andere verkiezingen kunnen enkel de meerderjarige Belgen stemmen.

Check zeker deze kanalen ...

Misschien heb jij weinig voeling met politiek of verkiezingen. Of heb je totaal geen idee wat al die beleidsniveaus betekenen en beslissen. 

Gelukkig zijn er heel wat kanalen specifiek voor jongeren die alles netjes uitleggen. Van toffe posts en video’s op Instagram, tot podcasts, stemtesten en zelfs tv-programma’s. Je verdiepen in politiek en verkiezingen hoeft dus zeker niet saai te zijn.

En maak je keuze

Oké, nu je al iets meer weet over de werking van de politiek in België, is het tijd om te beslissen op wie je gaat stemmen. 

Het is verleidelijk om te stemmen op iemand die op televisie of sociale media tof overkomt. Maar het is vooral belangrijk dat je kiest voor een persoon of partij die jouw persoonlijke mening of gedachtegoed vertegenwoordigt.

Maar hoe weet je dat nu? Denk na over welke thema's jij belangrijk vindt. (klimaat, onderwijs, migratie ...) En neem een kijkje in de partij- en verkiezingsprogramma's op de websites van de verschillende partijen (of in je brievenbus). Zo ontdek je hoe zij over deze thema's denken en of dat bij jouw mening aansluit. 

Ook een stemtest (bv. van een krant of televisiezender) kan je helpen om erachter te komen welke partij bij jou past.