Houtoverschotten verwerken tot kwalitatieve standaardmaterialen zoals planken, balken en panelen voor professionals en particulieren, dat doet Recuplan. Deze nieuwe, sociaal-circulaire onderneming opent op 1 oktober zijn deuren voor het grote publiek. De initiatiefnemers Linne Bastiaensen, Bert Vanhooff en Leen Ardui ontmoetten elkaar binnen de circulaire economie hub regio Mechelen en begonnen samen aan een ambitieus experiment met een duidelijke plaats in de cirkel én met een uitgesproken sociale dimensie.

Duurzaamheid in het kwadraat 

Recuplan verzamelt houtoverschotten en verwerkt het tot halffabricaten en zorgt daarbij voor sociale tewerkstelling. 

Linne werkt als interieurvormgeefster bij Eco-Deco, een bedrijf dat recupmaterialen verwerkt tot decoratiematerialen en totaalinrichtingen. Ze was dus niet aan haar proefstuk toe toen ze haar schouders zette onder Recuplan. Hetzelfde geldt voor Leen, gedelegeerd bestuurder bij maatwerkbedrijf Ecoso, partner van de nieuwe onderneming. Softwarearchitect Bert ontdekte twee jaar geleden dan weer de passie voor circulair ondernemen. Een passie die de drie drijvende krachten van Recuplan bij elkaar bracht. Maar wat doet Recuplan precies? En hoe is Ecoso betrokken in dit nieuwe initiatief?

Linne: “Recuplan is ons antwoord op de vaststelling dat bedrijven nog steeds veel plaatmateriaal, planken en balken in de container gooien die perfect opnieuw als standaardmaterialen kunnen dienen. Recuplan verzamelt dit hout en verwerkt het in samenwerking met Ecoso.”

Leen: “Voor Ecoso biedt dit een uitgelezen kans om een nieuwe invulling te geven aan ons houtatelier. Ecoso vzw is een maatwerkbedrijf. En we stelden al langer vast dat we moeilijk concurrentieel en rendabel konden blijven werken. Vooral door de hoeveelheid gespecialiseerde arbeid die nodig is om maatwerk te leveren voor onze klanten. Door de switch van maatwerk naar het produceren van standaardmaterialen, kunnen we zinvolle werkervaring en opleiding blijven bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Bert: “Wat Recuplan doet, is in de reguliere economie momenteel amper of niet rendabel. Door een samenwerking met een maatwerkbedrijf lukt het ons hopelijk wel. Ecoso kan zich op zijn beurt nog steviger positioneren binnen de reguliere arbeidsmarkt. Wat hun tewerkstellingsambities alleen maar ten goede komt. En ondertussen kunnen we zo verschillende netwerken en expertises samenbrengen tot een mooi geheel.”

Circulaire houthub 

We kunnen nooit 100% circulair zijn. Maar hebben de ambitie om houtmateriaal zolang mogelijk in de cirkel te houden. Er zal altijd een reststroom blijven, maar ook daar gaan we mee aan de slag.

Een circulaire houthub, zo omschrijft Linne Recuplan. Althans, dat is één van haar ambities met de nieuwe onderneming. Maar waar komt dat hout vandaan? En waar gaat het na verwerking weer naartoe? En hoe circulair is Recuplan echt?

Linne: “Vandaag halen we ons hout vooral bij regionale bouw- en interieurbedrijven: Willemen, Van Poppel, Tailormate, Martal, Virtus, Eco-Deco enzovoort. Maar ook de kringloopwinkels van Ecoso vzw zijn een toeleverancier. Meubels en planken die niet verkocht worden, komen naar ons. Deze verwerken wij waar mogelijk terug naar standaardmaterialen.”

Bert:  Nadat we het binnengekomen hout opnieuw verwerken tot standaardmaterialen brengen we ze opnieuw op de markt. Afnemers kunnen bedrijven zijn die met circulaire materialen aan de slag gaan: Spruce Goose of Projekt 1892 uit Mechelen. Die laatste leerden we kennen dankzij de nieuwsbrief van #2800Circulair. Tenslotte richten we ons ook tot particulieren. We willen dat iedereen weet dat wij circulaire en kwaliteitsvolle alternatieven in huis hebben voor houtmateriaal dat ze normaal bij een grote doe-het-zelf keten zouden kopen. En vaak nog in handigere formaten voor doe-het-zelfprojecten.”

Leen: “We positioneren ons duidelijk in de cirkel: we willen zoveel mogelijk materialen die normaal afval zijn terug verwerken en opnieuw aanbieden als standaardmateriaal. Maar we kunnen niet  100% circulair zijn. Er zal altijd een reststroom blijven. We engageren ons wel om die zo klein mogelijk te houden en ook daarvoor toepassingen te vinden. Hoe we dat doen, onderzoeken we vandaag nog.” 

Vast aanbod en kwalitatieve tewerkstelling 

Recuplan opent binnenkort de deuren en zit in vele opzichten nog in een experimentele fase. Dat betekent ook dat er nog veel vragen en uitdagingen zijn.

Bert: “Nu lopen er inderdaad veel experimenten tegelijk. Voor mij bestaat de grootste uitdaging eruit om te weten welke overschotten binnenkomen en hoe we deze efficiënt kunnen verwerken naar producten waar vraag voor is. Op basis daarvan kunnen we een goed aanbod uitwerken, met een correcte prijszetting. Om zo een rendabele onderneming te worden.

Linne: “Akkoord. Een vast aanbod en een vast ritme van afhalen en aanbieden, dat moeten we naartoe werken.”

Leen: “En gestructureerde en gestandaardiseerde werkprocedures en trajecten voor de mensen die hier in opleiding zijn. Experiment is goed, dat hebben we nodig om te kunnen groeien en onszelf af te stemmen op de noden van de markt en de consument. Maar als maatwerkbedrijf moeten wij ook denken aan de noden van onze mensen: goede, kwalitatieve tewerkstelling en begeleiding. Voor mij is dat de grote uitdaging.” 

Afval halveren, tewerkstelling creëren, inspireren

Recuplan moet meer worden dan alleen een winkel of een werkplaats met recupmateriaal

Ambitieuze plannen en nog veel, boeiend werk voor de boeg dus. Maar naar welke doelen werken de drie initiatiefnemers toe?

Bert: “De afvalcontainer van onze toeleveranciers halveren, dat zou mooi zijn. Voldoende aanbod en stock ook. En een bewustzijn bij bedrijven en particulieren rond dit aanbod en de mogelijkheden van circulair hout.”

Leen: “En een plek die tewerkstelling creëert. Binnen dit en vijf jaar zou ik toch graag gecertificeerde mensen laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.”

Linne: “In de eerste plaats moet Recuplan inderdaad een rendabele winkel en een goede werk- en opleidingsplek worden. Maar Recuplan heeft het potentieel om meer te zijn: een circulaire ontmoetingsplaats, een plek waar lezingen kunnen doorgaan, kennis gedeeld en mensen geïnspireerd worden.”


En dankzij Recuplan staan we weer een stap dichter bij een circulaire regio Mechelen. Meer info over Recuplan vind je op www.recuplan.be.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.