Gepubliceerd op:
18
oktober
2023

E-waste is de snelst groeiende huishoudelijke afvalstroom ter wereld. Stad Mechelen wil helpen dit probleem in te perken. Het bestuur ondertekende als eerste stad in Vlaanderen het ctrl-alt-delete charter en zet zo in een op duurzamer ICT-beleid.

Op 14 oktober was het internationale dag van de e-waste. De dag is er om de E-waste problematiek in de kijker te zetten. Het is de snelst groeiende huishoudelijke afvalstroom ter wereld.

Stad Mechelen is zich al langer van bewust van de overproductie en -consumptie van ICT-materiaal en de gevolgen hiervan. Op ecologisch vlak, maar ook door de uitputting van grondstoffen. Daarom ondertekende zij als eerste stad in Vlaanderen het ctrl-alt-delete charter met Capata vzw. Zo maken we in ons ICT-beleid een duidelijke keuze voor langere levensduur van de onderdelen en software. En voor de repareerbaarheid van vele materialen.

Circulair en duurzaam

Wanneer een toestel van stadsmedewerkers 5 jaar dienst heeft geleverd, wordt er een kwaliteitscontrole op gedaan. Is het niet langer werkzaam wordt het gerecycleerd. Zijn de toestellen nog in orde wordt een flow gevolgd om ze in te schakelen voor hergebruik. Dit volledig volgens de principes van het circulair denken, waar Stad Mechelen zelf al enkele jaren sterk op inzet. Maar waar ze ook andere organisaties en ondernemers in probeert te inspireren en stimuleren.

E-inclusie

Daarnaast draagt de stad e-inclusie hoog in het vaandel. Daarom schenkt de stad jaarlijks een 100-tal toestellen aan zowel Digibanken als aan Close the Gap. Projecten die enerzijds lokaal werken. Door de digitale kloof te verkleinen en toegang tot kwalitatief ICT-materiaal voor stadsgenoten te vergemakkelijken. En anderzijds ook over de grenzen heen. Door hetzelfde te doen voor mensen uit het Zuiden. Want zeg nu zelf, wat ben je nog in deze wereld zonder digitale toegang?

Nog een stapje verder

Stad Mechelen denkt ook aan het grotere plaatje. Ze zamelt niet enkel het eigen materiaal in, maar gaat voor de medewerkers een inzameling opzetten voor privé ICT-materiaal. Zo ligt dit materiaal niet langer thuis stof te vergaren. Maar kunnen we dit ook sneller opnieuw inzetten voor sociale en circulaire doelen.

Waar kan ik als Mechelaar ICT-materiaal doneren?

Elke Mechelaar kan zijn 'e-steentje' bijdragen door ongebruikt, maar functionerend ICT-materiaal te doneren aan het digibankatelier. Zij knappen het materiaal op en nemen het op in de werking van de digibank. Blijkt het toch niet goed meer te werken, sturen ze het materiaal op naar het Recupel-punt van de Kringwinkel. Zo kunnen de materialen gerecycleerd worden.

Het digibankatelier bevindt zich bij Ecoso op de Battelsesteenweg 48. 
Je kan er terecht op woensdag van 13u tot 17u en zaterdag van 9u tot 13u.