Van december 2023 tot oktober 2024 vieren we in Mechelen het themajaar Construct Europe 2024.

Mechelen in Europa 

Tijdens het voorjaar van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Ons land speelt dan een belangrijke rol bij de sturing van wetten en politieke besluitvorming. Maar bovenal kunnen we tonen welke troeven ons land rijk is, en hoe we kunnen samenwerken aan een werkelijk warme Europese Unie. 

Om dit te vieren zal Stad Mechelen de Mechelaar met Europa verbinden, dankzij een groots cultureel en maatschappelijk gericht stadsfestival. Met Construct Europe 2024 slaan Mechelen Feest, kunstencentrum nona en Hannah Arendt Instituut, samen met tal van Mechelse partners, de handen in elkaar. Samen willen we Europa dichter bij de burger brengen, en Mechelen als gids in een ‘Europa van steden’ op de kaart zetten. Daarbij willen we geen enkele Mechelaar, oud-of nieuwkomer, klein of groot, onberoerd laten.

Under Construction

Het festival moet nog volop groeien, de programmatie staat in de steigers, en daarbij willen we zoveel mogelijk stemmen horen en een diversiteit aan projecten kansen geven. Daarom lanceren we reeds tijdens de zomer van 2022 een eerste projectoproep aan onze Mechelse partners!

Projectcall zomer 2022

Welke projecten komen in aanmerking voor een projectsubsidie?

 • De activiteiten van je project spelen zich af in Mechelen.
 • Je project hoort thuis in de brede vrijetijds- of maatschappelijke sector: amateur- of professionele kunsten, circus, cultureel erfgoed, sociaal-culturele of participatieve kunst- en cultuurpraktijken, sport, duurzaam toerisme, sociale economie, welzijn, etc. -  kruisbestuivingen tussen sectoren zijn meer dan welkom!
 • Je project kiest voor een duidelijke verbinding met het concept ‘Construct Europe’. Het mag een bestaand of reeds gepland project zijn, maar inhoudelijk of via samenwerkingen moet het project voldoende linken aantonen met de thematiek van het stadsfestival. De uitgebreide concepttekst kan je opvragen bij jana.kerremans@mechelen.be, maar wees vooral creatief vanuit een eigen visie! Ter inspiratie:
  Europa en de EU als
  • permanente werf - onaf
  • permanente evenwichtsoefening in samenwerken en samenleven
  • toren van Babel
  • plaats voor meerstemmigheid
  • uitnodiging tot meedenken
 • Je project voegt een duidelijke meerwaarde toe aan de culturele en maatschappelijke dynamiek van Mechelen, waarbij het ook zoekt naar verbinding en vernieuwing in de stad.
 • De publieke presentatie van je project of het zwaartepunt van je proces vindt plaats tussen 1 december 2023 en 1 oktober 2024, de periode van het stadsfestival. Enkel de activiteiten tijdens die periode wordt betoelaagd.
 • Je project kent een eenvoudige, maar heldere projectbegroting.

Wie kan een subsidie aanvragen?

Niet-winstgevende organisatie met rechtspersoonlijkheid actief in of rond Mechelen. Voor feitelijke organisaties en individuen volgt een oproep in 2023.

Wat bieden wij?

 • Een projectsubsidie tot 15.000 EUR, afhankelijk van het projectvoorstel en de beschikbare budgetten.
 • Communicatie van je project onder de koepel van Construct Europe 2024 via (te ontwikkelen) website en communicatiedragers, digitaal en in het stadsbeeld.

Wanneer en hoe dien je je aanvraag in?

Uiterlijk op 1 september 2022 om 17u bij jana.kerremans@mechelen.be. Latere aanvragen worden niet behandeld. Je dossier telt maximum 4 A4’s (exclusief Excel-bestand met projectbegroting) en komt idealiter aan in PDF of Word-formaat. Wil je via We Transfer versturen, dan enkel via een downloadlink in een e-mail aan hetzelfde adres.

Wanneer krijg je nieuws?

In de week van 31 oktober 2022 krijg je nieuws over je aanvraag en een mogelijks vervolggesprek. Elke aanvraag wordt met zorg behandeld door onze intendanten, Mechelen Feest en een betrokken medewerker van stad Mechelen.

Dit is Europa vandaag: een gesprek 

Op zondagochtend 8 mei 2022 organiseerden we alvast een allereerste publieksmoment. 'Dit is Europa vandaag', in nona kunstencentrum, trakteerde maar liefst 95 bezoekers op een zonnige Moederdag op een boeiende lezing en kritisch gesprek tussen Europaspecialisten Hendrik Vos en Heleen Touquet.


Alvast meer weten?  

Contacteer festivalcoördinator Jana Kerremans: jana.kerremans@mechelen.be

 

Hannah arendt instituut       Mechelen feest    Kunstcentrum Nona