Vertel het eens met gebruikt materiaal

Spullen met een verhaal, die vind je bij Vertelles in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Wat creëert Elles de Koe daar? Vanalles. Zolang het maar handgemaakte spullen zijn, én bovendien van hergebruikte materialen. De winkel straalt dan ook creativiteit uit en bevat één voor één unieke artikelen.

Vertelles

Er is zoveel op de wereld. En dat weerspiegelt zich ook op een product: het moet snel gaan, in massa gebeuren en vooral de prijs moet zo laag mogelijk zijn. Het levert zielloze creaties op, zonder verhaal. Daar wil Elles volop tegen indruisen. “Alles wat je in m’n winkel aantreft, daar kan ik ook een heel verhaal bij vertellen. Ik weet waar de materialen vandaan komen”, vertelt ze.

Materiaal is in mijn ogen immers nooit afgeleefd, wel klaar voor een nieuw verhaal.

Van eigen creaties tot duurzame samenwerkingen
Het overgrote deel bij Vertelles zijn eigen ontwerpen. Daarbij beperkt Elles zich niet in wat ze maakt. Bepaalde dingen komen terug, maar de meerderheid zijn nieuwe creaties. Het gaat dan om accessoires, kaartjes, kledij, kleine cadeaus, …

“Ik vertrek wel altijd uit iets dat al bestaat, zoals textiel, oude boeken of schilderijen. Daar maak ik bijvoorbeeld boekjes van. Maar ook in de materiaalkeuze beperk ik me niet. Materiaal is in mijn ogen immers nooit afgeleefd, wel klaar voor een nieuw verhaal. Alles wat mensen liever kwijt dan rijk zijn, daar laat ik m’n creativiteit op los zodat iedereen ze weer liever rijk dan kwijt is.”

Een ander deel in de winkel, is werk van anderen. Ook daar wordt steeds gekeken of alles fairtrade is. “Prospectie is daarin heel belangrijk. De ontwerpers waarmee ik samenwerk maken alles zelf in hun atelier, zoals nikkelvrije oorbellen bijvoorbeeld.”

Geen niche
Voor Elles is Vertelles een passie: haar creativiteit loslaten op allerhande materialen. De materialen zelf haalt ze bij kringwinkels of worden door mensen zelf tot in de zaak gebracht.

“Wat ik breng met Vertelles is zeker niet voor een nichepubliek. Het spreekt heel veel mensen aan. Je moet er alleen voor zorgen dat je een coherent assortiment hebt, dat ook breed gaat, maar steeds past in je concept.”

Oude catalogussenVertelles
Tot voor kort had Vertelles ook een samenwerking met het Hof van Busleyden lopen. Vanuit het Mechelse museum kwam de vraag of Elles graag dingen wilde maken voor de museumshop. De goesting was er zeker en ook het perfecte materiaal was voorhanden: oude catalogussen.

“Zo heb ik enkele oude catalogussen uit het museum gerecupereerd en omgevormd tot wenskaarten, enveloppen, buttons en vlaggetjes. Het is interessant om op die manier met papier om te gaan. Ook voor de creaties in mijn eigen winkel let ik daar op. Ik werk nooit met nieuw papier, maar klop aan bij papierfabrieken voor overschotten waarbij de grammage bijvoorbeeld fout zit.”

En als klanten wenskaarten bij Vertelles kopen, nemen ze enveloppes mee die Elles zelf van boekpapier heeft geplooid. “Er zijn zoveel materialen die nog niet optimaal benut worden. Men zou daar meer oog voor moeten hebben.”

Differentiatie
Al blijft het niet bij handgemaakte spulletjes. Zo heeft Vertelles ook het plantenasiel waar mensen gezonde planten kunnen binnenbrengen. Elles verpot en verzorgt ze en geeft ze een plekje in de winkel. Wie wil, kan dan zo’n plantje adopteren.

“Daar vraag ik enkel een vrije bijdrage. Voor mij draait het hier om mensen kennis te laten maken met de rest van de winkel, maar evengoed om persoonlijk contact. Dat is het fijnste wat er is als onderneemster en stimuleert je om ervoor te gaan. Tijdens corona is dat des te meer gebleken.”

Tot slot brengt Elles haar handgemaakte spulletjes nog op een andere originele manier aan de man: via Venderelles. “Dat is een automaat vol leuke spullen in de Groendreef in Gent. Handig voor wie bijvoorbeeld lastminute nog een cadeautje zoekt en voor mij een fijne extra.”

 

En dankzij Vertelles staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Vertelles vind je op www.vertelles.mijnonlineshop.be.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.  

 

Foto's © Sara Verdikt/ Stad Mechelen