Buren liggen soms met elkaar in de knoop. Sommigen lossen de conflicten zelf op, maar af en toe lukt het niet en blijft een ruzie aanslepen. De stad heeft een aantal vrijwillige burenbemiddelaars in dienst. Samen met de burenbemiddelaar zoek je naar een oplossing voor je problemen. De bemiddeling is gratis. Alle partijen zijn gelijkwaardig, ongeacht wie de eerste stap zet. De gesprekken blijven vertrouwelijk.

 

Burenbemiddeling

Wat is burenbemiddeling?

Burenbemiddeling is er om de communicatie met je buur te herstellen en het probleem bespreekbaar te maken. Een voorwaarde is wel dat de beide partijen bereid zijn om met elkaar rond de tafel te gaan zitten.

Voor wie?

  • Inwoners van Mechelen kunnen burenbemiddelaars inschakelen bij ruzie, conflict of overlast. Er mogen geen ernstige of strafrechterlijke feiten gepleegd zijn.
  • Burenbemiddeling treedt niet op in de plaats van politie of gerecht.

Hoe werkt burenbemiddeling?

De bemiddeling verloopt in verschillende fases.

  1. Je neemt zelf contact op met het team burenbemiddeling.
  2. De vrijwillige bemiddelaars komen bij jou langs en luisteren naar jouw verhaal.
  3. De bemiddelaars nemen contact op met je buur. Als deze persoon instemt, hebben ze ook met de buur een gesprek.
  4. In deze stap nodigen de bemiddelaars alle partijen uit om rond de tafel te gaan zitten. Samen zoeken de buren naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Meer info?

Contacteer het team burenbemiddeling Mechelen:

Folder: 'Lig je in de knoop met je buur?

Interesse in een vrijwilligersjob?

Ben je geïnteresseerd om te werken als vrijwilliger bij het team burenbemiddeling of ken je iemand in je omgeving die hiervoor geschikt is, laat het ons weten.

Wij zoeken mensen die:

  • goed kunnen luisteren,
  • communicatief en vlot in de omgang zijn,
  • discreet en diplomatisch,
  • een positieve ingesteldheid en inlevingsvermogen hebben.

Je hebt geen ervaring nodig, want je krijgt een vijfdaagse opleiding tot burenbemiddelaar. Als vrijwilliger krijg je een kleine vergoeding. Samen met de andere bemiddelaars krijg je de nodige ondersteuning en coaching van professionals.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met burenbemiddeling@mechelen.be