Serveer je eten of (sterke) drank die mensen ter plaatse consumeren? Dan heb je een horecavergunning nodig. Ook wanneer je een bestaande horecazaak overneemt of je zaak verhuist, doe je een nieuwe aanvraag.
De horecavergunning bundelt onderstaande verplichtingen. Zo kan je in één formulier volgende zaken aanvragen:
een controle op de functie van het pand, een technische controle door de brandweer en een controle door de politie en stedelijke voedselinspectie
een vergunning voor het verstrekken en schenken van gegiste en/of sterke dranken (indien van toepassing)
een vergunning voor het plaatsen van een terras (deze vergunning kan je ook apart aanvragen)
Voor je de aanvraag doet
Ga je best even na bij de bouwdienst wat de vergunde toestand van het pand is. Een horecavergunning kan je pas krijgen wanneer het pand de functie van horeca bezit. Als blijkt dat de functie van het pand moet wijzigen (bv. van winkel naar horeca) helpen zij je verder op weg.
Alle info op een rij
Wil je een horecazaak opstarten? Dan moet je met heel wat wettelijke verplichtingen rekening houden. Om het jou makkelijker te maken, bundelden we alle info in een brochure. Hierin lees je alles over de verplichtingen rond de functie van je pand, over controles die bij de opstart van je zaak horen en termijnen waar je rekening mee moet houden als horecaondernemer.
Vraag tijdig je horecavergunning aan via het webformulier, want de volledige procedure neemt tot 60 kalenderdagen in beslag, te tellen vanaf de dag dat wij je aanvraagdossier ontvankelijk verklaren.
Checklist
-
Voorwaarden
je hebt een ondernemingsnummer
je hebt een geldige burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing
een definitieve vergunning kan pas als:
je pand de functie horeca heeft
je een positief brandveiligheidsattest hebt
je een positief hygiëne-attest hebt
je een positief verslag naar handhaving van openbare orde, veiligheid en rust hebt
Bewijsstukken
Om een volledige aanvraag tot horecavergunning te doen, moet je enkele bestanden opladen. Voor de start verzamel je best:
uittreksel KBO
kopie van de ID-kaart van iedere zaakvoerder, voor- en achterkant
moraliteitsattest van iedere zaakvoerder die niet in Mechelen woont of geen toelating geeft om dit rechtstreeks op te vragen
kopie burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering*
kopie verzekering betreffende brand en ontploffing*
ingevuld aanvraagformulier brandweercontrole
*Dit betreft de effectieve polis OF een attest van de verzekeraar waarin duidelijk staat vermeld dat het pand in regel is met de verplichte verzekering van 30/09/1979 (wet met betrekking tot de preventie van brand en ontploffing en over de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen).
Als je ook een terrasvergunning wil, moet je nog extra documenten opladen:
technische fiche van het materiaal en meubilair voor terrasinrichting
foto van de buitengevel van de horecazaak
foto van de plaats van het aangevraagde terras
inplantingsplan op schaal met de juiste afmetingen van het terras, de gevelbreedte en afmetingen voor voetgangersdoorgang
-
Procedures
Om een horecavergunning aan te vragen, meld je je aan met je e-ID, Itsme of een andere digitale sleutel. Je kan alleen aanmelden als wettelijk vertegenwoordiger van de onderneming of als derde als je hiervoor rechten hebt gekregen via Digitaal Vlaanderen.be.
Je horecazaak mag niet open voor de horecavergunning werd afgeleverd. Reken 60 dagen vanaf dat je dossier ontvankelijk is verklaard tot de dag van aflevering.
Stap 1: indienen online aanvraag
Vraag tijdig je horecavergunning aan via het webformulier , want de volledige procedure neemt tot 60 kalenderdagen in beslag, te tellen vanaf de dag dat wij je aanvraagdossier ontvankelijk verklaren.
Nadat je de aanvraag hebt ingediend, krijg je een aanvraagnummer toegestuurd. Gebruik dit nummer steeds in latere communicatie. Zodra wij je dossier volledig ontvangen, brengen we je op de hoogte of je dossier wel of niet ontvankelijk is.
Stap 2: Uitoefenen controles
Als je aanvraag volledig is, volgen er meerdere controles in je horecazaak: door de brandweer, politie en stedelijke voedselinspectie. Zorg er zeker voor dat je pand voldoet aan de brandveiligheidsnormen en dat je de hygiënevoorwaarden respecteert. Je kan de richtlijnen hiervoor terugvinden in de algemene politieverordening.
Zodra we de drie adviezen hebben, brengen we jou per aangetekend schrijven op de hoogte van de beslissing.
-
Kosten
Het aanvragen van een horecavergunning is gratis.
-
Regelgeving
-
Uitzonderingen
Je moet geen horecavergunning aanvragen wanneer het gaat over een tijdelijke horecazaak. Met tijdelijk bedoelen we een gebeurtenis van voorbijgaande aard die de maximale duur van 4 periodes van 30 aaneengesloten dagen per jaar niet overschrijdt.
Drankgelegenheden op tentoonstellingen en jaarbeurzen zijn occasionele horeca-inrichtingen voor de duur van de tentoonstelling of jaarbeurs, ongeacht de hoedanigheid van de uitbater.
Heb je
een vraag?
Economie
- Phone 0800 20 800
- Address
- Email economie@mechelen.be