Samen met Ecoso zorgden we voor de allereerste voedselhub in onze stad, een plek waar we eten betaalbaar houden en voedselverspilling aanpakken.
De voedselhub bevindt zich in een leegstaande winkel aan het Rode Kruisplein, waar vroeger het vaccinatiecentrum was. Het is een groot pand met veel mogelijkheden, op een toplocatie aan de rand van de stad. 

Buurwinkel La Luna

Buurwinkel La Luna

Zo vind je er al de sociale kruidenier ‘Buurwinkel La Luna’: een winkel waar je aan goedkopere prijzen voedings-, hygiëne- en onderhoudsproducten koopt. Voor een aantal producten, zoals verse seizoensgroenten en fruit, hoef je zelfs niet te betalen. Buurwinkel La Luna houdt de prijs laag dankzij ophaling bij bijvoorbeeld supermarkten en veilingen. Tegelijkertijd strijden ze zo tegen verspilling. 

Mensen met een beperkt budget en worden begeleid door een maatschappelijk werker – mits attest van het Sociaal Huis, CAW, Straathoekwerk of Steunpunt Asiel en Migratie – kunnen hier dus voordelig boodschappen doen. Of gewoon een kopje koffie drinken en een babbeltje slaan. De Buurwinkel is open op dinsdag van 13 – 17.30u, op donderdag van 9 – 15.30u en op vrijdag van 12.30u tot 15u.

Foodsavers

Ook Foodsavers is aanwezig op deze voedselhub. Deze organisatie haalt voedseloverschotten op bij supermarkten, veiligen en lokale handelaars. Dit eten verdelen ze dan via armoedeorganisaties en Mechelse scholen.

Samen tegen voedselverspilling- en armoede

Iedereen die iets tegen voedselverspilling wil doen of eten betaalbaar wil maken, is welkom. Denk aan bedrijven die etensrestjes verwerken tot nieuwe producten of landbouwers die hun producten lokaal willen verkopen. Contacteer Foodsavers via foodsavers@mechelen.be en laat hen weten hoe je wilt samenwerken om voedselverspilling en armoede aan te pakken.