Het kloppend hart van het domein Tivoli is de kinderboerderij. Hier krijgen kinderen de kans om vertrouwd te raken met allerlei boerderijdieren.

Tivoli Kinderboerderij

Neerhof kinderboerderij

Boerderijbuitenren konijnen

Educatief aanbod

Het ganse jaar worden er educatieve activiteiten georganiseerd voor scholen, gezinnen en verenigingen. Klik hier voor het educatief aanbod voor scholen en particulieren (verjaardagsfeestjes). De begeleiding van de groepen gebeurt door ervaren natuurgidsen die elke themawandeling aanpassen aan de leeftijd en het niveau van de deelnemers. Voor praktische informatie (zoals kostprijs, gebruik zaal, ...)

Ook voor de volwassenen en senioren is er een specifiek aanbod van geleide wandelingen.


In samenwerking met de Stichting Levend Erfgoed ijveren wij voor het behoud van streekeigen Vlaamse huisdierrassen. Op de kinderboerderij maak je kennis met een aantal bedreigde rassen die in de vergetelheid zijn geraakt zoals Mechelse koekoek, Tiense vechter, Vlaamse geit, Dendermondse eend, Vlaamse gans, Belgische ringslager,... (meer info vind je op www.sle.be)

Kempense geitVlaamse gans

blauwe Van Beveren


Knuffelhoek

In de knuffelhoek op het neerhof kan je met verschillende aaibare dieren kennismaken tussen 15 en 16 uur (gesloten vanaf winteruur).

Knuffelweide

Knuffelweide

Peter-/meterschap dieren

De verzorging van onze dieren kost veel geld. Daarom heeft de kinderboerderij een adoptieplan uitgewerkt. Zowel particulieren als bedrijven kunnen adoptieouders worden. Ook scholen, klassen en verenigingen komen in aanmerking.

adoptiebord


Tuttenbomen

De 'Tuttenbomen' kan je vinden in het neerhof van de kinderboerderij.

TuttenboomTuttenboom

In het park kunnen onze peuters en kleuters hun tutje achterlaten in één van onze 'Tuttenbomen', een treurwilg in de boerderij.

Een tut is voor veel opgroeiende baby's een onmisbaar voorwerp, maar kan na verloop van tijd leiden tot scheefgegroeide tanden of problemen bij de spraakontwikkeling. Onze opgroeiende kindjes nemen ooit afscheid van hun tutje, wat niet altijd even makkelijk is. Door samen met andere kinderen hun tut in de Tuttenboom te hangen, of met Sinterklaas mee te geven, wordt het afscheid soms makkelijker. Bovendien kunnen de kinderen die hun tutje achterlieten meteen troost zoeken bij de diertjes op de kinderboerderij.


Blote voetenpad

Voor scholen en particulieren mits begeleiding van een gids (op aanvraag tivoli@mechelen.be)

Blote voetenpadBlote voetenpad

Op het 20 meter blote voetenpad kan je ervaren hoe het voelt om over verschillende ondergronden te lopen zoals hout, steen, boomsnippers, gras, grind, zand en water. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af. Langs het pad staan verschillende planten om te ruiken en te proeven.


Vlinderborder

De Vlinderborder, de vlinderpopulatie in onze streken is de laatste decennia enorm achteruit gegaan. In deze border vind je planten die 'vriendelijk' voor vlinders en andere insecten zijn omdat ze nectar geven of fungeren als waardplant voor rupsen.

Vlindertuin


Ruilboekenkast

Op het neerhof van de kinderboerderij staat een knoestige boomstam met enkele leuke vogelhuisjes die dienst doen als ruilboekenkast. Je kiest een boek uit het kastje en ruilt het voor een boek uit je eigen boekenkast. Je kan ook ter plaatse lezen in de aanpalende zithoek temidden van het groen. Voor iedere lezer zit er een leuk boek...

Ruilboekenkast


Kadodder, de mascotte van de kinderboerderij.

Kadodder

Kadodder, het guitige, gevleugelde figuurtje is de behoeder van de kinderboerderij en prikkelt bij zowel kinderen als volwassenen de interesse in de natuur. Het figuurtje Kadodder werd getekend door grafisch kunstenaar Marijke Meersman.

Kadodder

Kadodder woont in een huisje op het neerhof en als kinderen hem vinden, zingt hij zijn liedje. Het Kadodderlied werd speciaal geschreven door Brian Clifton en Kris De Bruyne in samenwerking met Marc Hauman.

Kadodderhuisje

Zijn lied en het verhaal van 'Kadodder en zijn boerderijvrienden' vind je op de CD 'Kadodder en de bijenkoningin'. Deze CD is te koop aan € 10,00 op de kinderboerderij.

CD kadodder

Het dierenvriendenboekje, met weetjes, opdrachten en mopjes, maakt de tocht door de boerderij nog veel leuker en boeiender. Dit boekje is te koop aan € 2,00.

Dierenvriendenboekje

Het boerderijpad is een bewegwijzerd wandel- en doepad voor kinderen tussen 4 en 10 jaar, waarbij Kadodder je meeneemt op een spannend avontuur doorheen de kinderboerderij. Het pad vertrekt aan de neerhofpoort en loopt langs leuke en speelse infohuisjes. Als je de wegwijzers volgt eindig je weer bij je vertrekpunt. Je hebt 1,30 uur nodig om de 700 meter lange route af te stappen.

KadodderbOERDERIJPAD

boerderijpad

Bekijk Kadodder ook in onze filmpjes!


Bijenhal

In de bijenhal verzorgt de imker een 15-tal bijenvolkeren. In een aanpalend educatief bijenklasje kom je aan de hand van enkele tentoonstellingspanelen meer te weten over het leven van de honingbij en het werk van de imker. Via een doorschijnend observatiekastje kan je van 1 mei tot eind augustus deze boeiende sociale insecten in hun dagelijkse activiteiten bezig zien.

BijenhalBijenkastje

Combinatiemogelijkheden voor een daguistap: