Het kloppend hart van het domein Tivoli is de kinderboerderij. Hier krijgen kinderen de kans om vertrouwd te raken met allerlei boerderijdieren.

De kinderboerderij is open

April tot en met oktober

  • Maandag - vrijdag: 8 - 17.30u
  • Weekend en feestdagen: 13.30 - 17.30u

November tot en met maart

  • Maandag - vrijdag: 8 - 16u
  • Weekend en feestdagen: gesloten

Neerhof kinderboerderij

Educatief aanbod

Het ganse jaar worden er educatieve activiteiten georganiseerd voor scholen, gezinnen en verenigingen. Bekijk het educatief aanbod voor scholen en particulieren (verjaardagsfeestjes). De begeleiding van de groepen gebeurt door ervaren natuurgidsen die elke themawandeling aanpassen aan de leeftijd en het niveau van de deelnemers. 


Kempense geitIn samenwerking met de Stichting Levend Erfgoed ijveren wij voor het behoud van streekeigen Vlaamse huisdierrassen. Op de kinderboerderij maak je kennis met een aantal bedreigde rassen die in de vergetelheid zijn geraakt zoals Mechelse koekoek, Tiense vechter, Vlaamse geit, Dendermondse eend, Vlaamse gans, Vlaanderse smierel,... Meer info vind je op www.sle.be


KnuffelweideKnuffelhoek

In de knuffelhoek op het neerhof kan je met verschillende aaibare dieren kennismaken tussen 15.00 en 16.00 uur en dit elke woensdag en tijdens weekends en feestdagen vanaf april tot en met oktober.


Peter-/meterschap dieren

De verzorging van onze dieren kost veel geld. Daarom heeft de kinderboerderij een adoptieplan uitgewerkt. Zowel particulieren als bedrijven kunnen adoptieouders worden. Ook scholen, klassen en verenigingen komen in aanmerking.


Tuttenboom

Tuttenbomen

De 'Tuttenbomen' kan je vinden in het neerhof van de kinderboerderij.

In het park kunnen onze peuters en kleuters hun tutje achterlaten in één van onze 'Tuttenbomen', een treurwilg in de boerderij.

Een tut is voor veel opgroeiende baby's een onmisbaar voorwerp, maar kan na verloop van tijd leiden tot scheefgegroeide tanden of problemen bij de spraakontwikkeling. Onze opgroeiende kindjes nemen ooit afscheid van hun tutje, wat niet altijd even makkelijk is. Door samen met andere kinderen hun tut in de Tuttenboom te hangen, of met Sinterklaas mee te geven, wordt het afscheid soms makkelijker. Bovendien kunnen de kinderen die hun tutje achterlieten meteen troost zoeken bij de diertjes op de kinderboerderij.


Blote voetenpadBlotevoetenpad

Voor scholen en particulieren  (op aanvraag tivoli@mechelen.be)

Op het 20 meter blote voetenpad kan je ervaren hoe het voelt om over verschillende ondergronden te lopen zoals hout, steen, boomsnippers, gras, grind, zand en water. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af. Langs het pad staan verschillende planten om te ruiken en te proeven.

Breng je eigen handdoek mee; water om je voeten af te spoelen is aanwezig.


Vlindertuin

Vlinderborder

De Vlinderborder, de vlinderpopulatie in onze streken is de laatste decennia enorm achteruit gegaan. In deze border vind je planten die 'vriendelijk' voor vlinders en andere insecten zijn omdat ze nectar geven of fungeren als waardplant voor rupsen.


Ruilboekenkast

Ruilboekenkast

Op het neerhof van de kinderboerderij staat een knoestige boomstam met enkele leuke vogelhuisjes die dienst doen als ruilboekenkast van april tot en met oktober. Je kiest een boek uit het kastje en ruilt het voor een boek uit je eigen boekenkast. Je kan ook ter plaatse lezen temidden van het groen. Voor iedere lezer zit er een leuk boek...

 


Kadodder

Kadodder, de mascotte van de kinderboerderij.

Kadodder, het guitige, gevleugelde figuurtje is de behoeder van de kinderboerderij en prikkelt bij zowel kinderen als volwassenen de interesse in de natuur. Het figuurtje Kadodder werd getekend door grafisch kunstenaar Marijke Meersman.

Kadodder woont in een huisje op het neerhof en als kinderen hem vinden, zingt hij zijn liedje. Het Kadodderlied werd speciaal geschreven door Brian Clifton en Kris De Bruyne in samenwerking met Marc Hauman.

CD kadodderZijn lied en het verhaal van 'Kadodder en zijn boerderijvrienden' vind je op de CD 'Kadodder en de bijenkoningin'. Deze CD is te koop op de kinderboerderij à € 12,00.

 

DierenvriendenboekjeHet dierenvriendenboekje, met weetjes, opdrachten en mopjes, maakt de tocht door de boerderij nog veel leuker en boeiender. Dit boekje is te koop aan € 2,00.

 

 

kadodderboek    Het prentenboek is te koop op de kinderboerderij aan € 18.

 

BoerderijpadHet boerderijpad is een bewegwijzerd wandel- en doepad voor kinderen tussen 4 en 10 jaar, waarbij Kadodder je meeneemt op een spannend avontuur doorheen de kinderboerderij. Het pad vertrekt aan de neerhofpoort en loopt langs leuke en speelse infohuisjes. Als je de wegwijzers volgt eindig je weer bij je vertrekpunt. Je hebt 1,30 uur nodig om de 700 meter lange route af te stappen.

 

Bekijk Kadodder ook in onze filmpjes!


Bijenhal

In de bijenhal verzorgt de imker een 15-tal bijenvolkeren. In een aanpalend educatief bijenklasje kom je aan de hand van enkele tentoonstellingspanelen meer te weten over het leven van de honingbij en het werk van de imker. Via een doorschijnend observatiekastje kan je van 1 mei tot eind september deze boeiende sociale insecten in hun dagelijkse activiteiten bezig zien.

De imker is elke woensdag aanwezig tussen 13.00u - 14.00u in de bijenhal.

Meer info: Frans Nauwelaerts 0477 30 97 47

bijenhal

Week van de bij

De Vlaamse 'Week van de Bij' loopt van 29 mei tot 5 juni 2022. Het is een start- en prikkelweek voor positieve acties rond bijen en het leefmilieu. Tijdens de 'Week van de Bij' nemen we het op voor zowel solitaire bijen , hommels als de honingbijen.

Doel en opzet

  • aandacht voor de problemen van de bij en ons leefmilieu
  • prikkelen van verschillende doelgroepen in de samenleving to het organiseren van een rijker en diverser leefmilieu voor mens en bij
  • aanzet tot actie en gedragsverandering in de samenwerking ten gunste van de bij.

honingbij

Gras niet maaien in mei?

De campagene Maai Mei Niet roept op (een deel van) je gazon niet of minder te maaien in mei. Je gras het hele jaar lang minder vaak en minder kort maaien is het beste en tegelijk het makkelijkste wat je op lange termijn kan doen om insecten en dieren in je omgeving te helpen.  Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels. Heel wat planten in je gras krijgen hierdoor de kans op te gaan bloeien. 

Maai mei niet


Combinatiemogelijkheden voor een daguitstap