Van bij de boer tot op je bord

Ontdek het lekkers uit je buurt! Zin in verse en kwaliteitsvolle seizoensproducten? Zonder veel voedselkilometers en verpakkingsafval? Koop, bestel of oogst direct bij de boer.

Weet je niet waar? Er bestaan talrijke verkooppunten en manieren. De korte keten kaart helpt je op weg.

Hoevewinkel: Hier koop je letterlijk recht van bij de boer, meestal in een winkel op de boer zijn erf of soms gewoon ook in de schuur.

Boerderij: Rechtstreekser kan haast niet. Op sommige boerderijen kan je terecht voor een veldverkoop of zelf je groenten of fruit van het veld oogsten (zelfoogstboerderij).

Afhaalpunt: Met een groente- en/of fruitabonnement haal je (twee)wekelijks een pakket verse groenten en/of fruit af bij een afhaalpunt in je buurt. Of je bestelt je producten online via een ‘buurderij’ of afhaalpunt waar je de lokale boeren kan ontmoeten.

(Boeren)markt: Ook hier sta je rechtstreeks in contact met de boer. Lokale boeren verzamelen zich wekelijks op een vaste locatie waar ze hun eigen verse producten aan de man brengen.

Automaat: Soms vind je vooraan op het erf van de boer een automaat waar je uit een aantal beschikbare producten (vb. aardappelen) kiest.

Imkerij: Bij een lokale imker koop je honing afkomstig van bijen uit de buurt. Verspreid over de stad hebben de imkers bijenkasten staan. De bijen maken niet alleen honing maar zorgen ook voor bestuiving van gewassen.

Andere: De korte keten is zeer divers. Hier ontdek je alle initiatieven in jouw buurt ‘buiten categorie'


De smaak te pakken? En wil je zelf verse groenten en fruit telen of kippen houden? Ga zelf tuinieren! Ook al heb je geen eigen tuin. Op onze korte keten kaart vind je plekken terug waar volop op kleine schaal wordt geboerd op privaat en publiek terrein.

Samentuinen (dat zijn collectieve tuinen, tuinstraten, educatieve tuinen, daktuinen en buurtkippenhokken): Hier tuinier je op een ecologische manier. Samen staat voor samen doen, maar ook voor diversiteit. De oogst wordt onderling verdeeld. Op sommige plekken staat een medewerker van Velt of Citamine je bij met raad en daad.

Volkstuinen: Hier huur je een lapje grond voor de eigen teelt van groenten en fruit. Interesse? Schrijf je dan in. Ook al is er geen plaats, laat je op de wachtlijst zetten. Wie weet komt er later een plaatsje vrij. Neem hier al een kijkje in Theo's volkstuintjes.


Wil je graag een initiatief met ons delen? Of start je binnenkort zelf met een initiatief? Werk je als restaurant of cateraar samen met lokale boeren? Laat het ons weten.