Ook in Mechelen volgen we de PFAS-problematiek van dichtbij op. Hier verzamelen we alle belangrijke info en houden we je op de hoogte van de gevolgde stappen. 

Wat is PFAS? 

PFAS is een grote groep van chemische stoffen die als eigenschap heeft dat ze bestand is tegen water, vuil, vet en hoge temperaturen. Daarom wordt het gebruikt in onder andere kledij, verpakkingsmateriaal, kookgerei en brandblusschuim. Van een aantal stoffen uit de PFAS-familie (bijvoorbeeld PFOS) is ondertussen bekend dat ze op langere termijn schadelijk kunnen zijn. 

Algemene problematiek 

De PFAS-verontreiniging is overal in Vlaanderen een aandachtspunt. De info voor Vlaanderen vind je terug op www.vlaanderen.be/pfas-vervuilingJouw algemene vragen mail je naar pfas@vlaanderen.be. 

Metingen

Men voert onderzoeken uit om in kaart te brengen waar er zich problemen voordoen. Dat gebeurt ook in Mechelen. De aandacht gaat hierbij naar onder andere de waterlopen, PFAS-gevoelige bedrijven en locaties waar in het verleden met PFOS-houdend blusschuim is gewerkt. 

In Mechelen worden op dit moment twee plaatsen verder onderzocht: de voormalige brandweerkazerne in de Dageraadstraat en het bedrijventerrein Chemours en DuPont de Nemours in Mechelen-Zuid.

Veelgestelde vragen

En de antwoorden lees je hier.