Maak een afspraak

Wanneer je naar een land reist dat het Europese rijbewijs (voor Belgen het 'gewone' rijbewijs) niet erkent, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het internationaal rijbewijs wordt uitgereikt door de gemeente van je woonplaats.

Om op reis een voertuig te besturen heeft u het volgende nodig:

  • In de E.U.-landen: een Europees rijbewijs
  • In de andere landen: een Europees rijbewijs of een internationaal rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig maar als het Belgisch rijbewijs minder lang geldig is, geldt dit ook voor het internationaal rijbewijs. Om te weten welk rijbewijs men nodig heeft, is het raadzaam de ambassade of het consulaat van het bestemmingsland te raadplegen.

Je vraagt een internationaal rijbewijs aan wanneer je een reis plant naar een land waar men het Belgische rijbewijs niet aanvaardt als geldig rijdocument.

In België mag je alleen met een internationaal rijbewijs rijden als je niet ingeschreven bent in België. Als Belg moet je dus op verzoek altijd je Belgisch rijbewijs tonen.

  • Je vraagt je internationaal rijbewijs aan bij je gemeente. In Mechelen kan dit enkel na afspraak.  De levertijd bedraagt gemiddeld 10 werkdagen.  Boek je je afspraak online, kies dan activiteit "aanvraag rijbewijs".
  • Je kan het internationaal rijbewijs enkele dagen later, afhalen zonder afspraak aan het snelloket in het Huis van de Mechelaar.  Vroeg je het internationaal rijbewijs aan in het dorpshuis van Leest, kan je het daar ook afhalen maar enkel na afspraak.

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van drie jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Als je internationaal rijbewijs afloopt, als je het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, moet je een nieuw exemplaar aanvragen in de gemeente. Daarbij geef je jouw verlopen internationaal rijbewijs af of in geval van diefstal geef je een verklaring van diefstal door de Belgische politie af.

In België mag je alleen met een internationaal rijbewijs rijden als je niet ingeschreven bent in België. Als Belg moet je dus op verzoek steeds jouw Belgisch rijbewijs tonen.

  • identiteitskaart als je persoonlijk langskomt OF kopie van je identiteitskaart, volmacht en gehandtekend aanvraagformulier als iemand de aanvraag in jouw plaats doet.
  • Belgisch of Europees rijbewijs
  • eventueel het vorig internationaal rijbewijs of een attest van verlies of diefstal te verkrijgen bij de politie
  • 1 recente pasfoto met lichte, egale achtergrond
  • €21,50

Een internationaal rijbewijs kost €21,50.

Buitenlands ambassadepersoneel moet zich met de diplomatieke identiteitskaart wenden tot de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken om het internationaal rijbewijs te verkrijgen.

Maak een afspraak