Wat is straathoekwerk?

Het straathoekwerk probeert mensen te bereiken die er op één of andere manier niet in slagen aansluiting te vinden bij hulpverlening, de tewerkstellingssector, onderwijs, vrijetijdsvoorzieningen en huisvestingszorg.

Het straathoekwerk is een laagdrempelige, professionele welzijnswerkvorm. Respect voor de vragen, de behoeften, de waarden en de eigen verantwoordelijkheid van de doelgroep staat centraal. Straathoekwerkers zoeken hun gasten op in hun eigen vertrouwde omgeving, namelijk in cafés, op straten en pleinen, in parken...

Waarom straathoekwerk? Bekijk het hier:

Voor welke problemen kan je een straathoekwerker aanspreken?

Iedereen kan met elke hulpvraag bij een straathoekwerker terecht (problemen met huisvesting, alcohol- en/of druggebruik, financiële problemen...). Straathoekwerkers staan positief tegenover hun gasten en vellen geen oordeel op basis van taal, waarden en normen of gedrag. Dat wil niet zeggen dat ze bepaald gedrag goedkeuren, maar ze bieden wel een luisterend oor aan mensen die hulp vragen. Afhankelijk van de problematiek verwijzen en begeleiden de straahoekwerkers door naar de juiste instanties.

Ze proberen ervoor te zorgen dat mensen uit hun doelgroep gemakkelijker toegang hebben tot sociale rechten en voordelen. Ook wijzen ze op hindernissen en systemen die mensen buitensluiten, problemen die voor sociale onrechtvaardigheid zorgen.