Ruim anderhalve eeuw geleden was Battel een gehucht van Mechelen zonder een eigen kerk of school. Vanaf de jaren 1860 kwam daar verandering in met de oprichting van een klooster met een bijhorende meisjesschool aan de Wolverbosstraat. De zusters Annonciaden gingen van start met drie klassen en vanaf 1907 ook met een bewaarklas, waar zuster Calixta zich ontfermde over de Battelse kleuters.

Ondertussen kregen ook de jongens apart les in Battel, in een voormalig graanmagazijn van de heer van Ravesteyn. Dat de tijden toen grondig anders waren dan nu, mag blijken uit het feit dat de schoolmeester rond 1900 van zijn wedde de huur van het lokaal, alle schoolmateriaal, herstellingswerken en steenkool moesten betalen! De jongensschool kende een hobbelig parcours en moest tijdens het schooljaar 1952-1953 zelfs tijdelijk de deuren sluiten. Op verzoek van het bisdom, en met dank aan het Scheppersinstituut en het Sint-Romboutscollege voor de geleverde schoolbanken, heropende de school in 1954.

In 1976 fusioneerden de jongens- en meisjesschool en sinds 2002 kennen we ze als Vrije Basisschool De Ark. De laatste zusters zijn al lang vertrokken, de gebouwen grondig gerenoveerd en ook de sportinfrastructuur en speelplaats zijn volop aangepast aan de hedendaagse tijd. Maar de Battelaars dragen hun schoolerfgoed een warm hart toe en brachten enkele jaren geleden, voor de 150e verjaardag van de school, de historiek in woord en beeld tot leven.

Over de spreker

Geert Laarmans is Battelaar en oud-leerling van basisschool De Ark. In de aanloop naar het 150-jarig jubileum van de school bracht hij oud-leerlingen en oud-leerkrachten samen om dit feestelijke moment vorm te geven. Ondertussen is Geert dorpsconsulent in Battel en Leest, een verbindingsfiguur tussen verschillende actoren in deze twee Mechelse dorpen én tussen hen en de diensten van de stad. Hij kan als geen ander getuigen dat lokaal erfgoed een bijzonder bindmiddel kan zijn tussen mensen.

Donderdag 2 juni 2022, 20u

Koop je ticket online