Donderdag 3 maart 2022, 20u
Siddert en beeft, galgenaas! Over de heerlijke lasagne die historische strips zijn

Ridders, Vikingen, Egyptenaren, Romeinen, piraten, landlopers, historische veldslagen, legenden en volksverhalen: stripverhalen en ‘het verleden’ zijn twee handen op een buik. Nogal wiedes, want we kennen het verleden niet alleen dankzij feiten die de toets van de wetenschap hebben doorstaan, maar ook – of vooral – dankzij de verhalen die we met die feiten en onze ervaringen ineen puzzelen.

Mensen zijn verhalenvertellers en geven mee betekenis aan hun leven dankzij die verhalen. Het zal dan ook niet verbazen dat sommige strips het verleden vlotjes gebruiken, ongehinderd door veel kennis terzake. Ideologische doelstellingen zijn vaak niet ver weg. Zo besefte de  katholieke zuil in ons land als eerste de narratieve kracht van het beeldverhaal. Kuifje toonde de weg, om te beginnen naar de gevaren van Sovjet-Rusland, en daarna naar de formidabele realisaties van de katholieke missies in Belgisch-Congo.

Als spiegel van de maatschappij waarin ze tot stand kwamen, zijn veel oudere strips een eersteklas historische bron over de perceptie van maatschappelijke thema’s. Denk maar aan de rol van de vrouw, of de positie van mensen met een andere huidskleur, wat ‘heldendom’ is (of niet), voorbeeldige figuren en ga zo maar door.

In deze lezing maken we met Kurt Morissens een tour d’horizon doorheen de wonderlijke wereld van de strip. Een kleine waarschuwing: eens u gebeten bent door het stripvirus, raakt u in geen tijd verslaafd …

Over de spreker

Kurt Morissens is stripgepassioneerd en werkt(e) voor bijna alle striporganisaties die Vlaanderen en Nederland rijk is: het Belgisch Stripmuseum in Brussel, Pinceel Stripverspreiding, Strip Turnhout, … Hij was hoofdredacteur van o.a. Brabant Strip Magazine en zet momenteel als eindredacteur zijn schouders onder Eppo Stripblad. In 2007 publiceerde hij het boek Laat ze strips lezen (uitgeverij Acco). Als artistiek directeur van de Nederlandse uitgeverij Strip2000 zette hij samen met wijlen Peter van der Heijden een humoristisch fonds op dat ondersteund werd door de meest verrassende acties. Daarnaast organiseert Morissens striptekenkampen, geeft hij lezingen in scholen en bibliotheken en cureerde hij tentoonstellingen over WOI en de strip, Urbanus, Jean-Pol, Charel Cambré.