In Mechelen zijn er heel wat mensen die ervoor zorgen dat anderen kansen krijgen om te bewegen. Tijdens de 10.000 stappen-clash zetten we enkele beweegambassadeurs in de kijker.


Yassine, Buurtsport

We geven jongeren uit de Mechelse wijken kansen om te  bewegen. 10 minuten sporten staat gelijk aan 1500 stappen.

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning en vrije tijd.  Buurtsport is al sinds 1993 actief in Mechelen en zorgt voor de sportieve recreatie van jongeren in hun eigen leefomgeving en dit met een positief resultaat. Sport werkt verbindend en brengt een positieve sfeer. Buurtsport wordt gekenmerkt door een breed netwerk van partners en vrijwilligers waar nauw mee wordt samengewerkt.

Door deze samenwerking kan er ruimer waaier van activiteiten worden aangeboden in de Mechelse wijken. Yassine zet zich al jaren belangeloos in ten voordele van onze kinderen, tieners en jongeren. Dankzij zijn enthousiasme geeft hij de beweegkriebel door aan heel wat kinderen en jongeren. Dat maakt hem een echte beweegambassadeur.


Patrice, Samen Lopen

Lopen is het het leukst als je het in groep kan doen. Samen met anderen is het gezelliger en hou je het langer vol.

Tijdens de zomermaanden verbind Samen Lopen Mechelaars op een ontspannen en sportieve manier. Het biedt ook kansen aan nieuwe Mechelaars om hun Nederlands te oefenen wanneer de scholen waar ze Nederlands leren, gesloten zijn.

In 2019 nam Patrice voor de eerste keer deel aan Samen Lopen en ze was toen al een motiverende en inspirerende figuur onder de deelnemers. Al snel werd ze een van de vaste waarden en moedigde ze andere lopers aan. Ze vond het jammer dat de loopsessies na de zomer zouden afronden en besliste een loopgroep op te richten die op zondagochtend in het Vrijbroekpark zou lopen. De loopgroep loopt het hele jaar door. Patrice blijft mensen motiveren om in beweging te blijven.


Loy, Torenwachter

Ik doe heel veel trappen. Da’s nog iets zwaarder dan gewone stappen. De trap van de Sint-Romboutstoren telt 538 treden. Gelukkig moet ik niet elke keer helemaal tot boven. Maar ik doe het met plezier. Want het is een eer om Torenwachter te zijn.

Loy is de enige echte torenwachter van de Sint-Romboutstoren. Aan onze toren is er heel wat werk. Zo zorgt Loy ervoor dat de beiaarden en de uurwerkinstallatie in topconditie blijven. Maar ook het poetsen van de trappen, kleine schilderwerken of herstellingen behoren tot zijn taken. Er is geen lift, dus de torenwachter moet altijd met de trap naar boven. Het record van Loy staat op 13 keer. Een goeie workout.

Wist je dat er een officieel document is waarop alle torenwachters worden? Ook de naam van Loy staat sinds 2020 op deze lijst. Hij is dus voor altijd een klein stukje Mechelse geschiedenis.