Donderdag 17 maart 2022, 20u (i.p.v. 17 februari)
Verklankt verleden. Helden, schilders en keizers in Vlaamse muziektheaterwerken uit de negentiende eeuw

Vorsten en vrijheidsstrijders, geleerden, componisten en beeldende kunstenaars; in de negentiende eeuw waren ze het voorwerp van nationale trots. Ze werden als helden voorgesteld, uitzonderlijk en exemplarisch voor de prille Belgische natie. Daarom werden ze vereeuwigd in standbeelden en op schilderijen en kregen ze lof toegezwaaid in gedichten en historische romans.

Ook het muziektheater reserveerde een ereplaats voor ’s lands nationale helden, waaronder Rubens en Dodoens. In deze lezing gaan we na hoe iconische figuren werden gerepresenteerd in de eertijds bijzonder populaire muziektheaterwerken, waar het woord door de muziek werd versterkt. De auteurs van die werken geloofden er immers sterk in dat teksten tot klinken moesten worden gebracht om de harten van de toehoorders te veroveren en nationale gevoelens op te wekken.

Over de spreker

Jan Dewilde studeerde musicologie aan de KU Leuven en specialiseerde zich in de Vlaamse muziek van de negentiende en twintigste eeuw. Hij werkte als onderzoeker bij het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven en als producer voor de VRT. In 1998 werd hij coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, een opdracht die hij sinds 2004 combineert met de functie van bibliothecaris van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij is editor van de partiturenreeks ‘The Flemish Music Collection’en lid van de Klasse Kunsten van de KVAB.