Technische Scholen Mechelen, gelegen ‘onder den Toren’ in het hart van de historische binnenstad, werd opgericht vanuit de Mechelse Meubelnijverheid en de spoorwegindustrie (‘de Rateau’) om technisch geschoolde én katholieke arbeiders op te leiden. In 1919 werden daartoe twee vakscholen verenigd aan de Melaan, onder de legendarische directeur Jan De Nayer. Tot op vandaag kan je er o.a. elektriciteit, mechanica, grafische technieken, drukken, bouwkunde en houtbewerking volgen.

Het verhaal van de school wordt tegen het licht van de geschiedenis gehouden. Hoe verging het TSM en de leerlingen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Waarom kwam koning Albert I op bezoek in de school? Hoe zagen de lessen eruit? Hoe klinkt het ‘lied van de vakschool’, geschreven tijdens het interbellum? Wat is er te zien achter de gevels van de drie historische locaties van TSM? De lezing licht een tip van de sluier op van een onbekend stukje Mechelse geschiedenis.

We krijgen ook een inkijk ik het erfgoedproject van de school, en dat is een heuse uitdaging. Welk erfgoed hou je bij en wat vloeit af? Een moderne school is immers geen museum. Wat kan een school doen met haar geschiedenis en erfgoed? Hoe maak je vandaag de verbinding tussen een rijk verleden en een moderne toekomst? Het antwoord wordt u uit de doeken gedaan in deze lezing!

  • Deze lezing gaat door in de kapel van Technische Scholen Mechelen en is niet toegankelijk via livestream.
  • Donderdag 19 mei 2022, 20u

Koop je tickets online

Over de spreker

Marijke Van Eekert is sinds 2008 verbonden aan Technische Scholen Mechelen. Ze gaf jarenlang geschiedenis en nam daarnaast het beheer van het schoolarchief op zich. Op dit moment is zij adjunct-directrice voor de afdeling STEAM. Marijke Van Eekert is master in de geschiedenis en rondt dit jaar een master Erfgoedstudies af aan UA. In het kader van haar stage bij Erfgoedcel Mechelen zet ze mee haar schouders onder de Erfgoeddag, die dit jaar in het teken staat van onderwijs.