In Mechelen kan je sinds 1892 elke zomer beiaardconcerten beluisteren. Stadsbeiaardier Jef Denyn maakte toen van de beiaard een modern muziekinstrument. Vandaag telt de stad vijf operationele beiaarden, waaronder twee monumentale instrumenten in de Sint-Romboutstoren. De jongste in de reeks is de kamerbeiaard in de Sinte-Mettetuin, waarmee de beiaardkunst haar intrede doet in de concertzaal.

Het kloppend hart van die Mechelse beiaardcultuur is de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Ze werd precies 100 jaar geleden opgericht dankzij financiële steun uit Amerika. Met de oprichting van deze school verrichtte Jef Denyn pionierswerk; ze was de eerste in haar soort en trok meteen studenten aan uit de hele wereld. Denyn schreef ook geschiedenis door het opnemen van vrouwelijke studenten. Voordien werd de beiaard immers enkel door mannen bespeeld.

Als internationaal instituut is de Beiaardschool een unieke leerplek waar ook vandaag nog mensen uit alle hoeken van de wereld komen studeren. Niet alleen leerlingen die als professioneel beiaardier aan de slag willen, maar ook liefhebbers krijgen er alle nodige vaardigheden onder de knie. Zelfs jonge muzikantjes laten met veel speelvreugde de klokken klinken. Zo bouwt de Mechelse Beiaardschool met passie en gedrevenheid aan de toekomst van de beiaardkunst. Als onderdeel van de Belgische beiaardcultuur draagt de school terecht het UNESCO-label van “best safeguarding practice” voor het immaterieel cultureel erfgoed.

Over de spreker

Koen Cosaert is directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Zowel in Mechelen als aan de afdeling te Roeselare was hij sinds 1987 docent campanologie, harmonie en beiaardspel. Hij is stadsbeiaardier te Kortrijk, Izegem, Harelbeke en Roeselare en maakte concertreizen doorheen geheel Europa, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië. Koen Cosaert is bovendien bestuurslid van de Vlaamse Beiaard Vereniging (VBV) en van de Wereld Beiaard Federatie (WCF).

Donderdag 21 april 2022, 20u

Koop je tickets online