Circulaire ondernemers die de krachten bundelen om meer impact te maken? Dat is precies wat de gloednieuwe Mechelse vzw 28 Rond doet. En ze staan nog maar aan het begin. De ambities zijn groot. “We willen zoveel mogelijk circulaire ondernemers in Mechelen verbinden”, klinkt het bij de leden. “Want wees maar zeker: uit samenwerken haal je enorm veel energie.”

Samen kan je meer dan alleen, zo dachten enkele circulaire ondernemers in Mechelen. Dus richtten zij 28 Rond op, een vzw waarbinnen ze elkaar stimuleren en ondersteunen in hun verdere groeitraject. Zij, dat zijn Ecoso, Stuifmeel, Citamine en Spruce Goose.

Ecoso doet bij de meeste Mechelaars een belletje rinkelen. “Wij zijn het maatwerkbedrijf achter onder meer de ‘Cirkel’ kringloopwinkels”, zegt gedelegeerd bestuurder Leen Ardui.“Daarnaast namen we in 2019 ook het fiets- en houtatelier over van de stad. Verder zijn we in samenwerking met de stad ook nog aangesloten bij Foodsavers, waarmee we voedseloverschotten distribueren naar hulporganisaties. Met Camp2Camp ten slotte upcyclen we kampeerspullen die achtergelaten worden op festivals. Het zijn heel uiteenlopende werkzaamheden, maar altijd volgens dezelfde principes: nieuwe kansen geven aan grondstoffen én aan mensen. Zoals aan (een groot aantal van) onze 240 medewerkers.”

Verbonden door dezelfde passie

De andere betrokken partijen zijn ontsproten uit het brein van individuen die een positieve impact willen maken. Stephanie Plas van vzw Stuifmeel: “Ik faciliteer design challenges rond maatschappelijke thema’s. Momenteel onderzoeken we de vraag: ‘Hoe kunnen we het welzijn van mens en dier in de stadsrand bevorderen door gebruik van een biolicht oplossing?’” Van opleiding is Stephanie interieurarchitecte. “Ik noem mezelf een Impact Designer. Als jonge onderneemster geloof ik erin om via design thinking bij te dragen aan de shift naar een circulaire maatschappij.”

Citamine coacht samentuinen, organiseert samenaankopen van plantgoed en gaat ook zelf aan de slag met stadslandbouw. In het Coflab van Citamine worden oesterzwammen gekweekt op koffiegruis van onder andere Stad Mechelen. Een mooi voorbeeld van het omzetten van organische reststromen naar nieuwe materialen en toepassingen.

Jens Michiels is de man achter Spruce Goose. “Ik zette een circulair labo op dat met afvalmaterialen nieuwe spullen produceert. Heel vaak is dat met hout, onder meer met overschotten van Ecoso. Een deel van mijn productie breng ik zelf aan de man, een ander deel ontwerp ik in opdracht. Zo maakte ik voor Van der Valk Hotels kaderlijsten uit oude kastleggers.”

“Het is de bedoeling om echt een circulaire community uit te bouwen met circulaire ondernemers in de stad. We zullen ook activiteiten organiseren voor een groter publiek.”

Voorbeeldrol voor andere steden

28 Rond bestaat nog maar sinds eind februari. Er is dus nog ruimte voor groei. Jens: “Uit mijn hoofd ken ik al een 20-tal ondernemers voor wie onze vzw een meerwaarde kan zijn.” Ondernemers moeten lokaal verankerd zijn en circulaire economische modellen nastreven om te kunnen aansluiten bij 28 Rond. “Het is de bedoeling om echt een circulaire community uit te bouwen met circulaire ondernemers in de stad”, zegt Stephanie. “We zullen ook activiteiten organiseren voor een groter publiek. Dat kan op de locatie in Werfheide, waar enkele van ons hun uitvalsbasis hebben. Maar de vzw staat op zich los van elke locatie.”

“Onze kracht gaat vooral zitten in het samen naar buiten komen”, zegt Kris Bauwelinck van Ecoso. “Zo kunnen we de algemene transitie naar circulair ondernemen versnellen. Hoe meer mensen weten wat er allemaal gebeurt op vlak van circulaire economie in Mechelen, hoe meer circulaire ondernemers we gaan aantrekken. We hopen ook andere steden en gemeenten te inspireren om circulair ondernemen van onderuit te laten komen. Ik denk dat we daarin een voorbeeldrol kunnen spelen.”

Geen concurrentie

Van concurrentie is binnen 28 Rond geen sprake, integendeel. “We zitten echt als gelijken aan tafel”, zegt Leen Ardui. “Ook al zijn wij als Ecoso een groot bedrijf, de essentie van de transitie naar circulair ondernemen is dat het van binnenuit moet gebeuren. In dat opzicht is dit een heel mooi samenwerkingsverband. Wij willen sensibiliseren, niet concurreren. Want wat een groot bedrijf niet kan, kan een kleiner soms wel. Dit is een sterk en warm verhaal.”

“Het mooist vind ik hoe we elkaar inspireren”, zegt Stephanie. “We kunnen bij elkaar terecht, daar haal je als circulair ondernemer superveel energie uit. Terwijl je anders alleen op je eiland alle uitdagingen moet aangaan. Onze samenwerking voelt versterkend. We kunnen alleen maar meer impact maken en verandering verwezenlijken als we gaan verbinden.”

“Het zorgt er ook voor dat we met 28 Rond in de toekomst grote projecten kunnen verwezenlijken”, zegt Jens. “We kunnen bijvoorbeeld samen meedoen met openbare aanbestedingen. Mijn expertise is hout, een ander is gespecialiseerd in sociale tewerkstelling of architectuur. Door onze krachten te bundelen kunnen we samen groeien. Een circulaire onderneming runnen vraagt veel. Het is meer dan alleen productontwikkeling. Denk aan marketing of afzetmarkt. Het is fijn om dan ten rade te kunnen gaan bij anderen die daar experten in zijn. We merken nu al dat dat werkt.”

Een belangrijke actor voor die connectie is Kris van Ecoso. “Ik werk als circulair verbinder. Binnen Ecoso probeer ik zoveel mogelijk van onze bestaande activiteiten nog meer circulair te maken. Ook bij 28 Rond komt die expertise van pas.”

“Veel steden richten coöperatieven op om circulaire projecten als de onze op poten te zetten. Wij werken anders. Niet vanuit de denkers, maar vanuit de doeners. Dat is toch speciaal. Hier is het organisch gegroeid, mede dankzij de hulp van de stad Mechelen die ook haar best doet om ons samen te brengen.”

Revolutie van onderuit

De kracht van 28 Rond zit hem in de revolutie van onderuit, zo zegt Leen Ardui. “Het advies geven aan elkaar vind ik heel sterk aan de vzw. Tuurlijk kan je een adviesbureau inhuren om kleine bedrijven te begeleiden. Maar bij 28 Rond zit adviseren in het DNA van de vzw. Dit is echt circulair en sociaal ondernemen.”

Jens: “Veel steden richten coöperatieven op om circulaire projecten als de onze op poten te zetten. Wij werken anders. Niet vanuit de denkers, maar vanuit de doeners. Dat is toch speciaal. Hier is het organisch gegroeid, mede dankzij de hulp van de stad Mechelen die ook haar best doet om ons samen te brengen.”

En wat over 10 jaar? Waar hoopt de vzw dan te staan? “Ik hoop dat we dan niet meer bestaan”, zegt Kris fel. “Ik geloof zeer sterk dat de vzw dan voor een stuk overbodig zal zijn, omdat we tegen dan in een volledig circulaire economie zitten. Circulair ondernemen zal de norm worden en ik denk zelfs dat het geen tien jaar meer gaat duren. In tussentijd blijven wij ons met plezier inzetten om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in ons circulaire verhaal.”


28 Rond vzw kan je bereiken via info@28rond.be.