Wil je solliciteren bij de stad Mechelen of het Sociaal Huis? Hou dan rekening met de volgende elementen.
Het diploma
Functies zijn onderverdeeld per niveau, waarbij heel vaak het diploma bepalend is:
A-niveau = universitair of gelijkgesteld (huidige master, vroegere licentiaat, …)
B-niveau = hoger onderwijs niet-universitair of gelijkgesteld (huidige bachelor, vroegere A1, …)
C-niveau = hoger secundair onderwijs of gelijkgesteld (algemeen of technisch secundair, …)
D-niveau = zonder diploma maar met specifieke ervaring
E-niveau = zonder diploma noch ervaring
Als je niet voldoet aan de gevraagde diplomavoorwaarde, kan je niet deelnemen aan de selectie.
Meestal wordt niet gespecifieerd van welke richting je diploma moet zijn. Maar voor sommige functies is dit (wettelijk) wel vereist, bv. voor verpleegkundige, kinderverzorgster, zorgkundige, ….
Uitzonderlijk kan het diploma vervangen worden door relevante ervaring en bijkomende capaciteitstesten. In dat geval, wordt dit uitdrukkelijk in de advertentie vermeld.
De sollicitatie
In de advertentie lees je welke documenten je sollicitatie geldig maken. Meestal is dit een uitgebreid cv, een motivatiebrief en een kopie van je diploma.
Voor sommige functies moet je ook een inlichtingenformulier en/of een kopie van je rijbewijs meesturen.
Je kan je sollicitatie sturen naar:
E aanwervingen@personeelmechelen.be.
Houd zeker de uiterste verzendingsdatum in het oog.
De selectieprocedure
Om in aanmerking te komen voor een contract van onbepaalde duur, moet je deelnemen aan en slagen in een volledige selectieprocedure. Als je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een specifiek examen, word je altijd heel duidelijk geïnformeerd over de verschillende selectie onderdelen.
Mogelijke selectieonderdelen:
- Cv screening
Op basis van criteria zoals diploma, ervaring, bijkomende opleiding, … wordt beslist wie toegelaten wordt tot de mondelinge proef. Het maximum aantal toegelaten kandidaten wordt steeds vermeld.
- Psychodiagnostisch onderzoek
Voorafgaand aan de mondelinge proef zullen de kandidaten een aantal testen doorlopen waarin gepeild wordt naar onder andere hun persoonlijkheid, redeneervermogen, planningscapaciteiten. De testen worden gekozen aan de hand van de voorwaarden waar een geschikte kandidaat aan moet voldoen.
- Mondelinge proef
De mondelinge proef is en gesprek met een jury waarin gepolst wordt naar motivatie, interesse, achtergrond, persoonlijkheid vakkennis, … De mondelinge proef resulteert in een score, gaande van “niet geschikt”, “minder geschikt”, “geschikt”, “zeer geschikt” en “uitstekend”. Om te slagen, moet je minstens “geschikt” behalen. Bij gelijke beoordeling maakt de jury een rangorde op die ze motiveert.
- Vaak krijgt de kandidaat, voorafgaand aan de mondelinge proef, een schriftelijke opdracht die hij/zij moet toelichten tijdens de mondelinge proef.
Eliminerende proef
Als bepaalde vaktechnische vaardigheden al aanwezig moeten zijn bij de start van de tewerkstelling, wordteen eliminerende proef afgenomen. Enkel wie meer dan 50/100 behaalt, wordt uitgenodigd voor de mondelinge proef.
Assessment
In het geval van een leidinggevende functie op niveau A, wordt een bijkomend assessment georganiseerd door een extern selectiekantoor. Enkel de kandidaten die slaagden in de mondelinge proef zullen doorverwezen worden naar een assessment.
Werfreserve
Voor sommige functies wordt regelmatig een examen georganiseerd zodat we een werfreserve kunnen aanleggen. Dan hebben we niet noodzakelijk onmiddellijk een job voor jou, maar roepen wij je op als er een plaats vrijkomt. Een werfreserve blijft meestal drie jaar geldig.
De aanwerving
Als je als eerste geselecteerd bent voor een openstaande functie, zijn volgende voorwaarden vereist voor je in dienst kan treden:
a) Je vertoont een gedrag ‘dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor je solliciteert’, is een attest van goed zedelijk gedrag is hiervoor nodig (uittreksel strafregister). Als daarop een ongunstige vermelding voorkomt, mag je daarover een schriftelijke toelichting voorleggen.
b) Je geniet de burgerlijke en politieke rechten
c) Voor een statutaire functie moet je Belg zijn als de uit te oefenen functie een rechtstreekse of onrechtstreekse deelname aan de uitoefening van het openbaar gezag inhoudt of werkzaamheden omvatten die strekken tot de bescherming van de belangen van het bestuur, of, in andere gevallen, Belg zijn of burger van een lid van de Europese Economische Ruimte of van de Zwitserse Bondsstaat.
d) Voor een contractuele functie moet je Belg zijn als de uit te oefenen functie een rechtstreekse of onrechtstreekse deelname aan de uitoefening van het openbaar gezag inhoudt of werkzaamheden omvatten die strekken tot de bescherming van de belangen van het bestuur. Voor alle overige functies waarvoor de Belgische nationaliteit niet vereist is, dienen de kandidaten tot het wettige verblijf in België toegelaten te zijn en een algemene toegang te hebben tot de arbeidsmarkt.
e) Je moet medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functies in overeenstemming met de wetgeving betreffende het welzijn van de werknemers op het werk.
f) Je voldoet aan de vereiste over de taalkennis opgelegd door de wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken, gecoördineerd op 18 juli 1966.
We wensen je alvast veel succes toe met je sollicitatie!