Gepubliceerd op:
14
oktober
2019

Ambachtelijk, kraakvers brood dat bij jou thuis of op kantoor geleverd wordt? Microbakkerij Farini speelt het klaar. Hilde Decock vertelt ons het geheim van haar succes.

“Ambachtelijk brood met een hypermoderne touch”

Een broodabonnement nemen en elke dinsdag en donderdag kraakvers, ambachtelijk gebakken brood geleverd krijgen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is wat Hilde Decock klaarspeelt. Met haar online microbakkerij Farini, die ook taarten verkoopt, hoopt ze het leven van haar klanten wat comfortabeler te maken.

Hilde heeft na haar studies Toegepaste Economische Wetenschappen jaren in marketing en IT gewerkt. In 2017 besloot ze om het over een andere boeg te gooien en haar eigen microbakkerij te starten. Als kind keek ze telkens gefascineerd mee hoe haar moeder broden en taarten bakte. Het idee om een eigen bakkerij te beginnen, kreeg ze in Engeland, waar ze enkele jaren gewoond heeft.

 

portertfoto Hilde Decock

“Engeland maakt momenteel een heuse inhaalbeweging op vlak van ambachtelijk brood en het concept van microbakkerijen is daar niets nieuw”, zegt Hilde. “Ik koos ervoor om me op e-commerce te focussen omdat ik een zekere flexibiliteit wou behouden en me niet wou binden aan een filiaal, en alles wat daarbij hoort.”

Eigen baas

Farini is een échte eenpersoonszaak. “Het is allemaal begonnen in mijn eigen keuken, maar nu die te klein begint te worden, heb ik mijn eigen bakkershuisje achter aan het gebouw”, zegt Hilde. “Voorlopig denk ik nog niet aan uitbreiden. Ik wil het bedrijf organisch laten groeien. Dat vind ik meteen ook het leukste aan ondernemen: je bent je eigen baas en je kan je eigen stempel drukken op alles wat je doet.”

 In haar vorige leven werkte Hilde binnen kantooruren, maar daar is nu ook verandering in gekomen. “Als bakker werk je lange dagen, ook al doe ik het kleinschalig. Op bak- en leverdagen is het niet uitzonderlijk dat ik van 5u ’s ochtends tot 19u ’s avonds werk, dan ben je doodop. Gelukkig kan je als zelfstandige makkelijk zelf op de rem duwen”, zegt Hilde.

Naar smaak van de klant

“Tijdens de week bak ik brood en in de weekends de taarten”, zegt Hilde. “Mijn klanten kunnen een broodabonnement nemen voor 5, 10, 15 weken of langer en kunnen uit een heel assortiment broden en gebak kiezen.”

Die brengt ze dan op de vaste leverdagen bij de klant thuis, of op kantoor. Alle broden en gebak worden op ambachtelijke wijze gemaakt, zonder broodverbeteraars of chemicaliën. “Ik werk ook graag met zuurdesem, zonder commerciële gist te gebruiken. In onze buurlanden is zuurdesembrood heel goed ingeburgerd en ik hoop dat de Belgische klant ook steeds meer de weg zal vinden naar dit heerlijk, voedzame brood met een pure en karakteristieke smaak.”  

Je assortiment afstemmen op de wensen van de klanten is soms wel eens een boeiende oefening. “Sommige klanten hebben graag elke week hetzelfde, anderen iets anders. Daarom bestaat het gamma uit een wekelijks weerkerend vast gamma en een ‘gourmandini’ brood op donderdag dat telkens verandert. Ook voor kerst heb ik zeker iets creatief in petto.

Wil je zelf het lekkers van Farini proberen? Neem dan zeker een kijkje op www.farinibakery.be.