De wijk Arsenaal is omringd door wijk centrum, wijk Nekkerspoel, wijk Tervuursesteenweg en dorp Muizen. Ze ligt tussen de Vierendeelbrug uit 1933-35 over de Leuvensesteenweg tot aan de spoorweg tegen Muizen.

Ze telt 15 straten. De N26 Leuvensesteenweg loopt dwars door de wijk met aan de ene zijde de dichtsbevolkte buurt dat aan de Dijle grenst met de volgende straten: De Hamerstraat, waar het wijkhuis gelegen is en de buurtparking die recent werd aangelegd. Hij biedt plaats aan ongeveer 30 wagens. Achter het wijkhuis kunnen kinderen uit de buurt zich uitleven op het nieuw heraangelegd speeltuin met sportterein. Verder hebben we de Aambeeldstraat, Draaibankstraat, Locomotiefstraat, Smisstraat, Tenderstraat en Wagonstraat. Aan de andere zijde van de Leuvensesteenweg bevinden zich de Bautersemstraat, Dellingstraat, Hanswijkdries met basketbalterrein en een klein speeltuin, Hanswijkvaart, Mollestraat, Motstraat en Zeutestraat.

De woonbuurt werd ontwikkeld als een urbanisatieproject voor de arbeiders van de centrale werkplaats, de straten hebben nog hun typische uitzicht van de jaren 1880, met enkele originele arbeiderswoningen.