legende autoluw

Sommige straten in het hart van Mechelen zijn  tijdens bepaalde uren autoluw . Dit betekent dat tijdens deze uren gemotoriseerd verkeer deze straten niet mag binnenrijden zonder vergunning. Voor de meeste autoluwe straten is dit tussen 11u en 18u. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Rijd je toch de autoluwe straat in, dan word je nummerplaat geregistreerd door een camera en krijg je een boete van 58 euro. 

Zowel bewoners als handelaars en ondernemers kunnen een vergunning aanvragen. De verkregen vergunningen gelden enkel voor de autoluwe straten en niet voor de stops aan het Schepenhuis en de parking 't Veer (de buurtbewoners (zie reglement) parking 't Veer uitgezonderd). Krijg je een vergunning, dan is dat vaak enkel voor een specifieke autoluwe zone.

Bijvoorbeeld: indien je recht hebt op een vergunning voor woonzone Begijnenstraat betekent dit niet automatisch dat je toegang hebt tot woonzone Lange Schipstraat. De vergunning voor de Begijnenstraat geldt immers niet in de Lange Schipstraat.

Hoe vraag je een vergunning aan?

Bewoners en handelaars/ondernemers gedomicilieerd of gevestigd in de vijf woonzones raden we aan hun aanvraag via de online-applicatie te doen. Zorg wel dat je je eID bij de hand hebt (met je rijksregisternummer en paswoord).

De online-applicatie is in eerste instantie bedoeld voor bewoners die gedomicilieerd en handelaars die in de autoluwe zones gevestigd zijn. Via deze applicatie kunnen nummerplaten toegevoegd en aangepast worden. Let op: om gebruik te kunnen maken van deze tool moet je beschikken over je elektronische identiteitskaart, pincode en een eID-reader op je computer. Je moet eenmalig je rijksregisternummer ingeven.

De anderen gebruiken het aanvraagformulier. Het ingevulde formulier bezorg je terug:

 • Via e-mail: autoluw.mechelen.be@group-indigo.com
 • Via fax: 015 28 14 64
 • Aan het loket van de beheerder:
  Streeteo, Veemarkt 33, 2800 Mechelen
  Het loket is open van maandag tot en met vrijdag
 • Per brief:
  Streeteo, Veemarkt 33, 2800 Mechelen

Krijgen nooit een vergunning; dus nooit toegang tijdens autoluw tijdskader:

 • Geldtransport
 • Gerechtsdeurwaarders
 • Leveranciers
 • Bewakingsfirma’s