Gepubliceerd op:
26
maart
2024

Onze stad groeit, maar onze ruimte niet. Benieuwd hoe we dat gaan doen in de toekomst? Lees dan het Beleidsplan Ruimte Mechelen.

Met 87.000 Mechelaars zijn we ondertussen. En dat aantal stijgt nog elke dag. Logisch, want onze stad bruist en heeft veel troeven. Maar meer Mechelaars betekent ook meer werkplekken, meer woningen en meer nood aan groen. En dat op evenveel ruimte. Hoe gaan we dat doen? Dat staat in het Beleidsplan Ruimte, een slimme en kwaliteitsvolle handleiding voor de toekomst. Het Mechelen van morgen.

Mijlpaal voor onze stad

De afgelopen jaren werkten het studiebureau, heel wat stadsdiensten en experten intensief samen aan dit plan. Regelmatig verlieten ze het stadhuis om te praten met heel wat Mechelaars. Daardoor konden we het plan steeds beter maken.

Nu is het Beleidsplan Ruimte Mechelen helemaal af. Een mijlpaal in het ruimtelijk beleid van onze stad.

Wat staat erin?

  •  Strategische visie met hoe we willen dat Mechelen eruitziet in 2040.
  • Drie beleidskaders die de visie omzetten in de praktijk: Mechelen groeit, Groengeelblauw Mechelen en Mechelen werkt
  • Actieplan

Vervangt Ruimtelijk Structuurplan

Op 25 maart keurde de gemeenteraad het Beleidsplan Ruimte Mechelen goed. Nu gaat het naar de Vlaamse overheid en de Provincie Antwerpen om zeker te zijn dat het past bij hun plannen. Daarna volgt de publicatie in het Belgisch Staatsblad en wordt het na 14 dagen echt van kracht. Dat zal eind mei zijn. Vanaf dan vervangt het Beleidsplan Ruimte Mechelen definitief het verouderde Ruimtelijk Structuurplan.

Alles over het Beleidsplan Ruimte Mechelen. Binnenkort vind je hier ook een kortere versie terug.