Je eerste keer? Die is altijd spannend. Of misschien ben je in juni al een keer gaan stemmen, maar weet je nog maar weinig over de lokale verkiezingen in oktober. 

Wie, wat, wanneer?

Iedere Belg die 18+ is op 13 oktober zal in de loop van september een uitnodiging ontvangen om te gaan stemmen voor de lokale verkiezingen. Die dag brengen we onze stem uit voor de gemeenteraad en het provinciebestuur. Alle kieslocaties zijn die dag open van 8 tot 15u. (Let op: dit zijn niet dezelfde uren als de verkiezingen op 9 juni)

Misschien is het je eerste keer, misschien ben je op 9 juni al gaan stemmen en heb je het stemmen al wat in de vingers. Hoe dan ook, de verkiezingen op 13 oktober zijn een beetje anders dan die in juni. Daarom vatten we de belangrijkste zaken even voor je samen. 

  • Enkel meerderjarigen mogen stemmen. In juni konden jongeren vanaf 16 jaar al stemmen voor het Europees Parlement. Voor de lokale verkiezingen moet je op de dag van de verkiezing 18 zijn. 
  • Er geldt stemrecht in plaats van opkomstplicht. Je bent dus niet verplicht om die dag te gaan stemmen. Toch is dat zeker zinvol. Het is belangrijk dat ook jongeren hun stem laten horen. Het gemeentebestuur neemt bijvoorbeeld heel wat beslissingen die invloed hebben op jouw leven

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over volmachten, stemrecht voor niet-Belgen ...


Check zeker deze kanalen ...

Misschien heb jij weinig voeling met politiek of verkiezingen. 

Gelukkig zijn er heel wat kanalen specifiek voor jongeren die alles netjes uitleggen. Van toffe posts en video’s op Instagram, tot podcasts en stemtesten. Je verdiepen in politiek en verkiezingen hoeft dus zeker niet saai te zijn of zich te beperken tot het lezen van de verkiezingsflyers in je brievenbus.