Bewoners kunnen met een bewonerskaart onbeperkt parkeren in de blauwe zone. De bewonerskaarten zijn te verkrijgen bij Streeteo. Bekijk de verschillende parkeerzones.

Blauwe zone rond centrum

Rond de betalende zone van de binnenstad en de stationsbuurt werd een blauwe zone ingevoerd. De zone werd ingevoerd omdat bleek dat bezoekers aan de binnenstad de parkeerplaatsen in deze straten innamen, waardoor bewoners in hun eigen woonomgeving geen parkeerplaats meer vonden. Het parkeren in deze straten blijft dus gratis, maar wordt voor bezoekers wel beperkt in de tijd. Bezoekers moeten van maandag tot en met zaterdag tussen 8u en 20u een parkeerschijf voorleggen en kunnen dan maximaal 2 uur gratis parkeren.

Overige blauwe zones

In sommige delen van Mechelen zijn er omwille van de nabijheid van drukbezochte voorzieningen zoals sportterreinen, ziekenhuizen of evenementhallen ook blauwe zones ingevoerd. Deze hebben aangepaste regimes dan deze rond het centrum. Het tijdsregime en de maximum parkeerduur met schijf staat altijd op de plaatselijke bebording aangegeven. Het gaat hierbij om de volgende zones:

  • Blauwe Zone Katanga: rond de jeugdvelden van KV Mechelen is er een blauwe zone van kracht op weekdagen van 18u tot 24u en in het weekend van 10u tot 24u. De maximum parkeerduur voor bezoekers is mits het voorleggen van een parkeerschijf beperkt tot 2 uur.
  • Blauwe Zone Liersesteenweg: door de aanwezigheid van het ziekenhuis geldt op de Liersesteenweg, tussen de R6 en de Eikestraat, een blauwe zone die heel de week van kracht is. Deze is van toepassing tussen 9u en 20u. De maximum parkeerduur voor bezoekers is mits het voorleggen van een parkeerschijf beperkt tot 1 uur.
  • Blauwe Zone Nekkerhal: in de omgeving van de evenementenhal is er een blauwe zone van toepassing in het weekend van 10u tot 24u. De maximum parkeerduur voor bezoekers is mits het voorleggen van een parkeerschijf beperkt tot 2 uur.
  • Blauwe Zone Pasbrug: aan de grens met Sint-Katelijne-Waver is aan Pasbrug eveneens een blauwe zone van kracht. Deze geldt van maandag tot vrijdag van 9u tot 18u. De maximum parkeerduur voor bezoekers is mits het voorleggen van een parkeerschijf beperkt tot 2 uur.

Bewoners die binnen deze zones gedomicilieerd zijn kunnen per adres 1 gratis bewonerskaart aanvragen bij Streeteo. Voor een tweede bewonerskaart betaal je 120 euro per jaar.

Reglementering betalend parkeren en blauwe zone

De tarieven en reglementering inzake de retributies van het betalend parkeren en de blauwe zone zijn vastgelegd in een gemeentelijk retributiereglement.