Gepubliceerd op:
19
juli
2021

Bpost is gestart met volledig uitstootvrije levering en ophaling van alle pakjes, brieven en kranten in het gebied met postcode 2800.

Hiervoor kocht bpost 65 elektrische bestelwagens en 6 extra cargofietsen.  Mechelen is de eerste stad in Vlaanderen waar dit gebeurt. En dat is niet toevallig. Want Mechelen wil in 2030 naar een volledig uitstootvrije stadsdistributie. 

Vandaag staan er 3 grote bpost lockers en 57 kleine pakjesautomaten op 44 locaties in Mechelen. De kleine automaten op wandelafstand doen het heel goed.  Meer dan 80 % van de Mechelaars wandelt of fietst om hun pakje op te halen of te versturen. Deze verandering in het gedrag van de Mechelaar en de emissievrije levering van bpost reduceert de CO2-uitstoot met 0,6 ton! 

Green Deal en Convenant Duurzame Logistiek

In 2019 ondertekende Mechelen de Vlaamse ‘Green Deal’ voor duurzame stedelijke logistiek, met een aantal praktische projecten, zero-emissie werkgroep en een jaar later het Convenant duurzame stedelijke logistiek. Daarin staan de doelstellingen en actiepunten voor een uitstootvrije stadsdistributie voor de verschillende partijen. 29 spelers uit Mechelen ondertekenden het convenant, uniek in Vlaanderen.

Ecozone

Met de Ecozone testen Mechelen en bpost slimme oplossingen om de levering van brieven en pakjes in de stad duurzamer te laten verlopen en zo '2800' om te vormen tot een eco-vriendelijke postcode. Meer info over ECOzone