Laat je inspireren door het circulaire textiel lab CILAB

Clinton is ontwerper, Jan doet onderzoek naar de omschakeling van lineaire naar circulaire economie en Sibille is onderneemster. Met haar merk Joseffa maakt ze een nachtgoedcollectie uit gedragen hemden. De drie zijn al jarenlang bezig met mode en textiel, maar in juni 2020 ging alles plots heel snel.

CILAB draait de modewereld om

“Clinton en ik hadden elkaar al ontmoet en deelden dezelfde ideeën over het belang van bewustmaking rond circulair textiel,” zegt Jan. “Op een bepaald moment belde hij me op. Hij kon industriële naaimachines voor jeansproductie aankopen en kreeg de vraag van het modemerk Daily Paper om hun overschotten om te vormen tot high fashion kledij. Ik vond een plek voor ons in Huis Joossen en Sibille kwam er ook bij.” In één week tijd werd CILAB werkelijkheid.

“Zelf ben ik bezig met upcycling, maar dat verloopt nu nog kleinschalig,” vertelt Sibille. “Wat mij aansprak om bij CILAB aan te sluiten, is het onderzoeken van technieken om dit op te schalen. Momenteel zijn alle productieketens lineair. In dit systeem kun je niet op een circulaire manier produceren op een concurrentiële manier.”

Jongeren als motor voor verandering

De vele naaimachines en kledij maken duidelijk dat ze bij CILAB de handen uit de mouwen steken. Op de grote tafel in het midden van de ruimte ligt een skateboardtas gemaakt van een skibroek, aan de muur hangt kledij van Daily Paper en een vestje voor camp2camp, waarvan de jaszak in een vorig leven een slaapzak was. Hun passie en netwerk maken van CILAB de uitgelezen speler om een verschil te maken in de textielwereld.

De jongeren vandaag denken ook al meer kritisch na over waar hun kledij vandaan komt, en ze kopen veel tweedehands kledij.

“Sibille en ik maken ontwerpen die anderen daarna zelf kunnen maken én aanpassen naar hun eigen smaak. We hebben momenteel enkele pas afgestudeerden aan boord die de praktische uitwerking kunnen opnemen,” legt Clinton uit. “De jongeren vandaag denken ook al meer kritisch na over waar hun kledij vandaan komt, en ze kopen veel tweedehands kledij. In mijn tijd was dat nog niet het geval.”

Fast fashion

“Het zou goedkoper zijn om kledij te laten maken in het buitenland,” zegt Sibille. Dat is de absurde logica van fast fashion, die de modewereld vandaag beheerst. Collecties in de winkels veranderen wekelijks of zelfs dagelijks, en dat heeft heel wat negatieve gevolgen: slechte werkomstandigheden in producerende landen, enorm verbruik van water, transport en andere klimaat gerelateerde problemen. En een berg miskopen in heel wat kleerkasten.

“We mogen het sociale aspect niet uit het oog verliezen,” zegt Jan. “Zowel voor wie kledij maakt als voor wie ze koopt, want het moet ook wel betaalbaar blijven. Maar het is duidelijk dat er nu iets grondig scheelt met de modewereld. We willen hier bewustwording rond creëren en iets veranderen.”

En dankzij CILAB staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over CILAB vind je op hun website.


Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.