Materiaal met een verhaal: Circulair textiellab CiLAB geeft nieuw leven aan JBC-trui

Wat doe je als je de bal misslaat bij de lancering van een nieuwe collectie? Het overkwam Belgisch familiebedrijf JBC. De sweater met het opschrift ‘Simp’ – hét tienerwoord in 2020 – lokte heel wat (negatieve) reacties uit en werd daarom uit de rekken gehaald. Maar een hele collectie truien weggooien, was geen optie. En dus ging JBC op zoek naar een creatieve, duurzame en vindingrijke oplossing. Die vond de keten bij het circulaire textiellab CiLAB in Mechelen.

“Toen de Simp truien uit de rekken werden gehaald, betekende dit voor ons een overstock aan truien waar eigenlijk niets mis mee is, behalve de print.”, vertelt Valerie Geluykens, CSR manager van JBC. “Daarom gingen we op zoek naar een duurzame oplossing. Via ons duurzaamheidsnetwerk kwamen we in contact met CiLAB, een atelier dat overstock omvormt tot nieuwe stuks.”

Upcycled JBC-trui

Upcycling met maatschappelijk belang

Het Mechelse CiLAB zet zich in voor een circulaire economie en wil upcycling op grote schaal mogelijk maken. Het atelier is dus de ideale partner voor JBC om de truien een nieuwe leven te geven. CiLAB krijgt daarvoor ondersteuning van Shawkat Khalil (zie interview Nieuwe Maan juni 2021), een Syrische modeontwerper die via CiLAB zijn passie voor kledij kan verderzetten.

Shawkat pimpt de truien met stroken van een andere collectie truien uit JBC’s overstock. Die stroken vervangen het opschrift ‘Simp’ en lopen verder over de mouw, met een heel nieuwe en unieke trui als resultaat.

Shawkat pimpt de JBC-trui

Reduce, reuse, recycle, upcycle

Voor JBC is de samenwerking met CiLAB het allereerste upcycling project. Maar het familiebedrijf zette al eerder in op duurzaamheid. Zo lanceerde JBC twee cradle-to-cradle collecties (van wieg tot wieg). In deze collecties gebruikte JBC materialen die een tweede leven kregen, zonder aan kwaliteitsverlies in te boeten. Voor hun collecties maken ze gebruik van duurzame stoffen en gezonde materialen. Ook hergebruik, waterbeheer en sociale eerlijkheid zijn enorm belangrijke aspecten in de productcyclus.  

“Bij JBC zetten we al meer dan 20 jaar in op duurzaamheid met verschillende projecten en initiatieven. Upcycling is voor ons de volgende logische stap. Het is een interne verandering in de mindset, waarbij overstock als een volwaardig item, dat tweede leven kan krijgen, wordt beschouwd. Natuurlijk is het eerste doel om zo weinig mogelijk overstock te hebben en daar slagen we de laatste jaren beter en beter in, maar als dit testproject een succes is, willen we dit zeker ook verder uitwerken met andere restcollecties en stuks.”

Wordt dus zeker vervolgd.