Zet circulair interieurdesign naar je hand met CircLib
de inspiratiegids voor interieurvormgevers met toekomstvisie
Het is tijd om het interieur van morgen aan te pakken. Vandaag al. Interieur dat ontworpen wordt met slimme materialen en technieken. Interieur dat inspeelt op circulariteit. Interieur dat toekomstbepalend is. De circulaire materialenbibliotheek CircLib helpt jou daarbij. Het is dé inspiratiegids richting circulair interieurdesign.
Wat is CircLib?
CircLib is een inspiratiegids die ontwerpers op weg zet richting een circulaire economie. Beschouw het gerust als een circulaire materialenbibliotheek die circulaire eigenschappen van diverse materialen en technieken uit de interieurwereld uiteen zet.
De bundel helpt met andere woorden interieurvormgevers en meubelontwerpers om op een onderbouwde manier circulaire ontwerpbeslissingen te maken.
Waarom CircLib?
We staan vandaag voor een kantelpunt. Grondstoffen geraken in sneltempo uitgeput en tegelijkertijd neemt de afvalberg alleen maar toe. Het huidige lineaire economisch model loopt daardoor wankel. Er is een ander model nodig. Het circulair model bijvoorbeeld, inspelend op herstel, hergebruik, herbestemming, recyclage en biodegradeerbaarheid.
Alleen is die transitie naar circulariteit pas succesvol wanneer ze breed wordt aangevat. Ook in de bouwsector, waarbij het verschil al in de ontwerpfase kan worden gemaakt. Alleen… Circulair ontwerpen is een complex vraagstuk. Het gaat verder dan de zoektocht naar de juiste materialen en losstaande producten, maar omarmt ook de ruimtelijke omgeving en niet-tastbare diensten.
(Interieur)architecten worden daardoor op de proef gesteld. Maar ze worden niet vergeten. CircLib is een eerste publicatie in een reeks van ondersteuningsdocumenten die allen kaderen binnen een groter onderzoeksproject “Circular Interior Design Guide”.
CircLib als levende bibliotheek
Van september 2021 tot september 2023 zal het onderzoeksproject “Circular Interior Design Guide” in volle groei zijn. Begeleidingssessies en klankbordevents zullen het circulair interieurontwerp van morgen in die periode actief vormgeven. Er wordt een digitaal leerplatform ontwikkeld en getest, met het oog op drie verwezenlijkingen, namelijk diverse stakeholders in de interieursector
- Sensibiliseren naar verschillende circulaire ontwerpprincipes
- Inspireren met best-practices
- Verbinden met potentiële nieuwe partners voor een optimale circulaire waardenketen
Het platform wordt op zo’n manier vormgegeven zodat iedere interieurvormgever – onafhankelijk van zijn of haar ervaring – er praktisch mee aan de slag kan.
Circular Interior Design Guide en haar partners
Circular Interior Design Guide is een initiatief van de unit Interieur, Design & Architectuur van de Thomas More hogeschool. Het online leerplatformwordt mee vormgegeven door M-INT, cuypers & Q architecten en Studio Planeet.
Het project maakt deel uit van Green Deal Circulair Bouwen en wordt ondersteund door Vlaanderen Circulair en VLAIO.