Door zelf te composteren kan je de inhoud van jouw vuilniszak met ongeveer 50% verminderen en krijg je een uitstekende bodemverbeteraar.

Heb je interesse om een composteersysteem aan te kopen, maak dan hier een afspraak.  Raadpleeg eerst onderstaande informatie zodat je het juiste composteersysteem aanvraagt. Je kan nadien op afspraak de compostsystemen ophalen met een ontvangstbewijs in het magazijn van de Waterduivel.

De stad verkoopt tegen gesubsidieerde prijzen de volgende composteersystemen:

  • compostvat (€15,00)
  • compostbak - kunststof model (€ 44,00)
  • wormenbak (€ 17,00)

De grootte van je tuin bepaalt voor welk systeem je kiest. Heb je een kleine tuin, tot 200 à 400m² dan gebruik je best een compostvat (inhoud van 290 l). Je kan er het weinige tuinafval dat je hebt samen met het keukenafval in verwerken.

Is je tuin groter dan een paar honderd m² en zijn beplantingen en beheer van die aard dat je heel wat tuinafval hebt, dan kan je beter overstappen naar een compostbak. De compostbak uit kunststof is gemaakt uit 100% gerecycleerde materialen en heeft een inhoud van 1300 l. De afmetingen zijn: 100 cm hoog en 120 cm breed. Gewicht: ± 90 kg. 

 Wormenbak


Bekijk milieuvriendelijke tips en tricks voor je tuin op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin/.

Wie geen tuin heeft, kan composteren via een wormenbak. Een wormenbak is een gesloten systeem, dat bestaat uit gestapelde plastiek bakken, waarin je voornamelijk keukenafval composteert met behulp van compostwormen. De wormen moet je samen met halfverteerde compost in de bak zetten. Voor dit startmateriaal kan je contact opnemen met de dienst Milieu en landbouw.

Composteren is nuttig! Door zelf te composteren kan je de inhoud van je vuilniszak met 50% reduceren. Dit is een grote stap vooruit voor het milieu en het scheelt een aardige duit in je portemonnee.

demoplaats composteren vrijbroekparkDe composteersystemen kan je in werking zien op de demoplaats gelegen aan de Kinderboerderij in het domein Tivoli, Antwerpsesteenweg 94. Elke 2de zondag tussen 14 en 16u (vanaf 1 april tot en met 31 oktober) is er een compostmeester aanwezig waarbij je met al je vragen terecht kan.