Op 2 april 2014 opende de stad Mechelen het eerste Belgische Cruyff Court. Het kunstgrasveld is aangelegd in de wijk Otterbeek. In totaal zijn er - verspreid over 15 landen wereldwijd - al meer dan 180 Cruyff Courts gerealiseerd, waaronder in Nederland, Engeland, Spanje, Zuid-Afrika, Japan, Maleisië en Brazilië.

De Cruyff Courts zijn het grootste en bekendste project van de Johan Cruyff Foundation, opgericht door voormalig Nederlands topvoetballer Johan Cruijff. De Foundation ondersteunt sport- en spelprojecten voor kinderen met en zonder handicap. Je herkent een Cruyff Court meteen aan z’n kleurrijke uitstraling. Dit kunstgrasveld heeft altijd een blauw hek, oranje goals en een gele middenstip. Een Cruyff Court is een moderne invulling van het aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken. In de eerste plaats is het een ontmoetingsplaats waar kinderen uit de buurt samen goed en veilig kunnen sporten en spelen. 

Daarnaast heeft een Cruyff Court ook een belangrijke sociale functie in de wijk. Sport is niet alleen het doel, maar ook een middel om thema’s als respect, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen aan te kaarten. Al deze thema’s komen terug in de 14 regels van Johan Cruijff, die bij elk van de 180 Cruyff Courts wereldwijd hangen. 

De realisatie van het Cruyff Court Mechelen is het resultaat van een intense samenwerking tussen de stad Mechelen, de Cruyff Foundation en communicatiedienstverlener BT.