Wat doe jij wanneer je laptop zijn beste tijd gehad heeft? Bij velen verdwijnt die al snel in een kast of op een zolderkamer. Maar als bedrijf heb je een veel interessanter alternatief: het Mechelse CTG Circular geeft IT-apparatuur een nieuw leven. In de bedrijfswereld, bij jongeren met weinig toegang tot ICT (Digital for Youth) en in ontwikkelingslanden en opkomende landen (Close the Gap).

Met wie maken we kennis?
“Koen Janssens. In 1998, twee jaar na de opstart, ben ik aan boord gekomen. Alles draaide toen nog rond refurbishment van IT-materiaal. Niemand kende dat, maar ik kreeg een wit blad om het concept verder vorm te geven en uit te dragen. Dat trok me enorm aan.”

“En Alain Braeckmans. Ik heb het team een jaar later, in 1999, vervoegd met een achtergrond in IT en sales. Toen de stichter ermee ophield hebben Koen en ik de rol van co-directeur opgenomen en is de onderneming gegroeid tot wat ze vandaag is: 26 vaste medewerkers, versterkt door een 4-tal tijdelijke werkkrachten. Dit enkel voor de Belgische entiteit”

Op welke manier gaan jullie aan de slag?
“In eerste instantie gaan we de IT-apparatuur verzamelen. Dat komt binnen via donaties of via bedrijven. Nadien wordt elk toestel gescand en worden de gegevens volgens een gecertificeerde methode gewist. Tegelijkertijd testen we de componenten en vervolgens worden er herstellingen uitgevoerd indien nodig en indien mogelijk.”

“Het is niet voldoende om te zeggen dat we circulair zijn als de activiteit op zich per definitie al circulair is. We trekken dat volledig open. Als we wagens aankopen, zijn dat elektrische wagens

Wat als toestellen het helemaal hebben begeven?
“Als deze te hard beschadigd zijn, recupereren we alle onderdelen om andere computers of laptops in orde te brengen. Vaak is het moeilijk omspringen met de verscheidenheid in toestellen, maar doordat wij de focus op bedrijven leggen, krijgen we hier voornamelijk toestellen van A-merken binnen. Dat zijn stevige toestellen, in tegenstelling tot de particuliere markt waar de focus op functionaliteit ligt, waardoor de componenten sneller een tweede leven vinden.”

Blijft het circulaire aspect dan beperkt tot IT?
“Het is niet voldoende om te zeggen dat we circulair zijn als de activiteit op zich per definitie al circulair is. We trekken dat volledig open. Als we wagens aankopen, zijn dat elektrische wagens. Ook sociale tewerkstelling is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie. We willen jongeren aantrekken die hier via een IBO-traject starten. Daarnaast willen we onze werking verbinden met opkomende en ontwikkelingslanden. Vandaar ook onze samenwerking met Close The Gap en Olivier Van den Eynde waarbij we hoogwaardige, tweedehands computers aanbieden aan educatieve, medische en sociale projecten in die landen. En we zetten mee onze schouders onder Digital for Youth, waarvoor we vorig jaar meer dan 15.000 tweedehandslaptops inzamelden om de digitale kloof tussen jongeren te dichten.”

Die samenwerking met Close The Gap bekijkt wel een ruim plaatje.
“Zeker. Zowel in Mombasa als in Nairobi hebben we een hub van waaruit we ook de circulaire economie in Kenia willen bevorderen. Met lokale medewerkers recyclen we ter plaatse computers. Het project zal ook bijdragen aan beter werk en een hoger inkomen voor jongeren en vrouwen door 327 directe en 281 indirecte banen te creëren.”

Welke 3 woorden zijn onlosmakelijk verbonden aan CTG Circular?
“Impact business, duurzaamheid en circulaire economie. We hebben ook doelbewust Circular aan onze naam toegevoegd. Het is een modewoord geworden, maar door het expliciet naar voren te brengen, tonen we aan dat we er echt voor gaan om het goed te doen en daar impact mee te creëren.”

Nog een afsluitend woordje van advies?
“Beschouw een circulaire onderneming niet als een startend bedrijf, noch als een sociaal bedrijf. Zie het als een normale business waarin je de circulaire gedachte integreert. Business blijft in die zin business en in ons verhaal past de visie om zoveel mogelijk mensen uit alle lagen van de bevolking aan het werk te stellen. Beschouw het ook niet als iets statisch. Definieer je visie, je doelstelling en je waarden op papier en begin eraan. Timmer aan de weg en stelselmatig zal de circulariteit meer naar voren komen.”

 

En dankzij CTG Circular staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over CTG Circular vind je op www.ctgcircular.com.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.