Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit is een verzamelnaam voor alle criminaliteit die online plaatsvindt. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van het surfen op het internet en jezelf goed te beschermen.

Een voorbeeld daarvan is phishing: oplichters doen zich voor als iemand anders en vragen om vertrouwelijke gegevens door te sturen zoals wachtwoorden en bankgegegevens. Doe de phishingstest van Safeonweb

Gevolgen

Cybercriminaliteit kan ernstige gevolgen hebben, zoals

  • Financiële schade
  • Diefstal van persoonlijke gegevens en identiteitsdiefstal: criminelen gaan frauduleus handelen op jouw naam
  • Verlies van toegang tot accounts  

Hoe voorkom je het? 

Het is  belangrijk om je in deze digitale tijden ook online zo goed mogelijk te beschermen. Hoe veilig ben jij? Test het via één van de test die door Safeonweb werden ontwikkeld.

Enkele tips:

  • Beveilig je toestellen met een sterkwachtwoord of code. Om al je verschillende sterke wachtwoorden te onthouden, kan je gebruik maken van een wachtwoordkluis.
  • Klik niet zomaar op een link of scan niet zomaar een QR-code. Zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam (het woord voor .be, .com, .eu … en voor de allereerste slash “/”) ook echt de naam van de organisatie? Zoek de website eerst even op via een zoekmachine.
  • Beveilig je slimme toestellen. Er zijn altijd maar meer huishoudtoestellen verbonden met het internet (bv. robotstofzuigers, babyfoons). Deze toestellen zijn niet altijd even veilig.

Meer tips

Heb je een specifiek probleem? Krijg je veel spam, heb je op een valse link gelikt of heb je te maken met cyberpesten? Safeonweb ontwikkelde enkele tips om aan de slag te gaan met jouw probleem.

Wat als je slachtoffer bent van cybercrime?

Het is belangrijk om aangifte te doen bij de politie als je slachtoffer bent geweest van cybercriminaliteit. Meer info over aangifte doen bij de lokale politie Mechelen-Willebroek. Indien je bankgegevens hebt doorgegeven, vergeet dan zeker niet om contact op te nemen met je bank en/of Cardstop (+32 78 170 170). Ben je opgelicht bij een online verkoop of aankoop? Dan kan je hiervan ook een aangifte doen via het meldpunt van de FOD Economie. Voer ook een virusscan uit.

Tip: verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal voor bij je aangifte. Denk aan chatgesprekken, rekeninguittreksels, schermfoto’s van verdachte profielen op sociale media, e-mailverkeer, etc.

Tips om met je kinderen over sociale media te praten

  • Beschouw het gesprek zeker niet als een ondervraging. Stel je kinderen gerust en zeg dat je oprecht geïnteresseerd bent in hun online voetafdruk. Neem je kinderen zeker niets af van apps, het is beter om hen op een correcte manier te leren omgaan met hun apps.
  • Pols eens met wie je kinderen online praten.
  • Herinner hen eraan dat er ook online onbekende mensen zijn die kunnen meelezen (zie bovenstaande tip over privacy instellingen).
  • Leer je kinderen over de tien minuten regel. Als je iemand tien minuten in het echt hebt gezien is het oké om die persoon toe te voegen op sociale media.

Links

Wil je meer weten over cybercriminaliteit en online weerbaarheid? Dan vind je op onderstaande websites meer informatie terug.

Je kan bij volgende hulporganisaties terecht met vragen: