Laat je inspireren door het circulaire fietsenverhaal van Cycloop

Cycloop

Van de student tot de CEO, allemaal vinden ze vlot hun weg naar Muizen. Van daaruit vormt Cycloop fietsen om tot mobiele accessoires door het hergebruik van materialen. Het resultaat zijn hippe en unieke exemplaren. “Niet op de rem staan, maar trappen”, zo vat zaakvoerder Wouter Ulburghs het circulaire verhaal op.

De fiets als je eeuwige vriend

 Met wie maken de lezers kennis?

“Wouter Ulburghs. Afkomstig uit Antwerpen en trotse, ingeweken Mechelaar. Ik ben ontwerper van opleiding en heb me gaandeweg toegespitst op creativiteit en ontwerpoplossingen. De wereld is te vaak rationeel en door daar afstand van te nemen, kom je tot geweldige concepten. Daarnaast werk ik bij OVAM rond circulair design en ecodesign en help ik ondernemers om de juiste keuzes te maken met de juiste tools. Via Cycloop onderneem ik ook zelf om deze inzichten in praktijk te brengen.” 

 

Je pimpt fietsen, al noem je het zelf ‘Mix my ride’?
“Pimpen klinkt te oubollig en een circulair verhaal moet tof zijn. Het moet een brede doelgroep aanspreken. Mensen brengen fietsen binnen, bijvoorbeeld een oude koersfiets of de fiets van hun grootouders, en gaan naar buiten met een volledig nieuw en uniek model. Ik recupereer heel veel zaken en geef die dan samen met de fiets zelf een nieuw leven. Dat spreekt ook een heleboel bedrijven aan, die met een fris design willen opvallen in het straatbeeld”.

 

"Bedrijven of ondernemers die in een circulaire context succes willen oogsten, moeten openstaan om met anderen in de keten de handen in elkaar te slaan."


Wat is de sleutel tot succes binnen een circulair verhaal?
“Samenwerken. Bedrijven of ondernemers die in een circulaire context succes willen oogsten, moeten openstaan om met anderen in de keten de handen in elkaar te slaan. En ik ben ervan overtuigd dat maatwerkbedrijven daar een belangrijke rol in spelen. Dat is straffe lokale economie en bovendien draagt het op sociaal vlak bij aan de herintegratie naar de arbeidsmarkt.”


Als ondernemer moet je áltijd drempels overwinnen, ook in een circulaire context, maar wat is volgens jou de grootste drempel?
“Kennis is altijd een groot probleem, vandaar ook het belang van samenwerkingen. Bovendien hebben we een niet-circulair systeem waarin je een circulair product wilt brengen. Niet simpel. Ik geloof wel dat die drempels lager worden. En daar kunnen we allemaal aan bijdragen. Daarom pak ik met Cycloop ook de fietsinfrastructuur aan, via elementen zoals de Detonator fietspomp of de Haaik fietshaak in metaal. Maar het zijn die oplossingen die de bewustwording zullen vergroten.”


‘Circulair staat gelijk met een duurder eindproduct’, wordt weleens gezegd. Is dat ook een struikelblok?
“Ik wil een toegankelijke fiets maken, dus herwerk ik steeds op het budget van de klant. En dat budget varieert van een lage tot hoge prijsklasse. Belangrijk om weten is dat al wat duurzaam is, ook veel langer meegaat, bijvoorbeeld omdat men gehecht is aan het product. Als je iets wil veranderen, moet je mensen namelijk meer geven. Zij staan open voor een duurzaam alternatief, zolang de kwaliteit ook hoog scoort.”

 

Geef eens een voorbeeld?
“Neem vegetarisch eten. Vroeger werd dat beschouwd als dezelfde maaltijd, maar dan zonder het vlees. Vandaag zijn er diverse variaties en trekt niemand de smakelijkheid van een vegetarisch schotel in twijfel. Een duurzaam product moet kwalitatief top zijn en volwaardig in de markt staan. Zo bereik je een bredere groep mensen met duurzame producten.“


Welke opvallendste les heb je geleerd?
“Ik ben enorm verrast van de meerwaarde van een pop-up. Met Cycloop heb ik een tijdje eentje opengehouden op de IJzerenleen. Het is enorm boeiend, want je krijgt ongelooflijk veel feedback van potentiële klanten. Ik raad het iedereen aan die een winkel wil starten.”

Je verhaal in drie woorden?
“Design, samenwerking en beleving, zowel voor jezelf als ondernemer als voor de eindklant.”

 

"Tolereer frustratie. Ongetwijfeld zal je tegen een aantal muren aanlopen, want je werkt aan een circulair verhaal in een lineaire wereld."


Iemand klopt bij je aan voor advies: welke tip geef je?
“Tolereer frustratie. Ongetwijfeld zal je tegen een aantal muren aanlopen, want je werkt aan een circulair verhaal in een lineaire wereld. Mensen zullen je op de proef stellen en zeggen dat 1+1 niet gelijk is aan 3, maar in een circulaire context is dat zeker wel het geval. Keer op keer zal je die uitleg dus moeten geven. Al mag je zeker niet opgeven. We moeten voor meer 3’s dan 1’s beginnen gaan.”


Ben je eigenlijk zelf een fietsfanaat?
“Ik vind een fiets sowieso een tof product, omdat het inherent een positief verhaal omvat. Het is rechttoe rechtaan en de gemiddelde Belg kan niet zonder. Bovendien geeft een fiets me onderweg een heleboel goede ideeën. Het is een compagnon de route, die bij iedereen talloze verhalen oplevert. En ik probeer van een fiets je eeuwige vriend te maken.”

 

En dankzij Cycloop staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Cycloop vind je op www.cycloop.eu.



Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.

 

Foto © Cycloop