De stadsbeiaardier verzorgt de wekelijkse bespelingen, geeft concerten, nodigt gastbeiaardiers uit en zet jaarlijks een andere melodie op de speeltrommel van het automatische beiaardspel

De eerste Mechelse stadsbeiaardier was Frans De Vrieze. Hij werd aangesteld in 1557.

Mechelse stadsbeiaardiers door de tijd heen

Eddy Mariën

De Mechelaar Eddy Mariën is stadsbeiaardier sinds 1 januari 2010. Hij kreeg de beginselen van piano- en beiaardspel mee van zijn stiefvader Jef Rottiers. Zijn diploma behaalde hij aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ waar hij nu docent is. Aan het Lemmensinstituut in Leuven behaalde hij de graad Master of Music. Buiten zijn officiële taken voor de stad componeert hij originele beiaardwerken en geeft hij concerten in binnen- en buitenland.

Jo Haazen

Jo Haazen werd geboren in Antwerpen op kerstavond 1944. Hij behaalde zijn beiaarddiploma in 1965 en werd in 1968 stadsbeiaardier van Antwerpen. In 1981 volgde hij Piet van den Broek op als stadsbeiaardier van Mechelen en als directeur van de beiaardschool. Dankzij hem kwam er een beiaard in Sint-Petersburg. Hij is er nog steeds docent ‘beiaardkunst’.

Piet van den Broek

Piet van den Broek werd in 1916 geboren in het Nederlandse Chaam. In Mechelen studeerde hij orgel aan het Lemmensinstituut en beiaard bij Staf Nees. In 1965 volgde hij zijn leermeester op als stadsbeiaardier en directeur van de beiaardschool. Hij nam beide functies waar tot aan zijn pensioen in 1981. Dankzij hem kwam er in 1981 een nieuwe beiaard in de Sint-Romboutstoren. Op 26 oktober 2008 overleed hij in Mechelen op 92-jarige leeftijd.

Staf Nees

Staf Nees werd in 1901 geboren te Mechelen. Hij was één van de eerste leerlingen van Jef Denyn en werd in 1921 hulpleraar in de pas opgerichte beiaardschool. In 1932 volgde hij zijn leermeester op als stadsbeiaardier en in 1945 werd hij directeur van de beiaardschool. Staf Nees besteedde veel aandacht aan de uitbreiding van het repertoire van oorspronkelijke beiaardmuziek. In zijn tijd werd hij beschouwd als de natuurlijke leider van de beiaardkunst in België.  Hij stierf plots in 1965.

Jef Denyn

Jef Denyn werd geboren in 1862 op de hoek van de IJzerenleen met de Geitestraat. Zijn vader - Adolf Denyn – was stadsbeiaardier en leerde hem de knepen van het vak. Naast muzikaal talent bezat Jef Denyn vooral ook veel technisch inzicht. Door het bedenken en aanbrengen van heel wat mechanische verbeteringen wist hij de beiaard op te waarderen tot een volwaardig muziekinstrument waarop zeer genuanceerd en virtuoos kon worden gespeeld. 

In 1892 startte hij de ondertussen legendarische zomerconcerten op maandagavond. Duizenden luisteraars, onder hen veel buitenlanders, waren getuige van deze live-concerten in openlucht en zorgden voor een wereldwijde mond-aan-mondreclame.

Dertig jaar later, in 1922 richtte hij in Mechelen de eerste beiaardschool ter wereld op.

In het programmaboekje van 1954 noemde men hem ‘de grootste beiaardier van alle tijden’. Jef Denyn stierf in 1941 ten gevolge van een val vlak voor het Mechels station.