Duurzaam bouwen gaat om meer dan nieuwe technieken. Het vraagt een nieuw vertrekpunt: bestaande materialen, lokale samenwerking, vertrouwen en een langetermijnvisie. Vanuit die visie werkt dhulst’ aan een ander bouwverhaal. Dat bracht het familiebedrijf naar Mechelen. Daar bouwt het een ambitieuze circulaire renovatie: Impact Factory. Met CLT-structuren als ruggengraat, hergebruikte bouwmaterialen en samenwerking in vertrouwen als fundament. 

 

Bouwen onder de kerktoren, mét impact

 Onze focus op hergebruik versterkt onze lokale verankering.

Met zo’n 70 medewerkers, 45 op de werf en 25 bedienden, voert dhulst’ uitdagende bouwprojecten uit die zich vooral tussen thuisstad Lier en Antwerpen afspelen. Sinds kort is het team ook aan de slag in Mechelen, waar ze meeschrijven aan een van de meest innovatieve circulaire bouwprojecten van Vlaanderen: Impact Factory. 

“Wij zijn een familie van bouwers die veel belang hechten aan bio-circulair ondernemen,” vertelt gedelegeerd bestuurder Sophie D’Hulst. “We geloven in de kracht van nabijheid vanuit aandacht voor het welzijn van onze medewerkers, klanten en omgeving. Onze focus op hergebruik versterkt onze lokale verankering.”  

Daarom ondertekende dhulst’ in het voorjaar van 2025 het Charter Biocirculair bouwen, gelanceerd door Buildwise en Embuild. Bovendien is dhulst’ ervan overtuigd dat duurzaam bouwen niet alleen circulair, maar ook sociaal moet zijn. Zo werkt het bedrijf structureel samen met Groep Intro en maatwerkbedrijf Mivas en onderzoekt het samenwerkingen met de sociale economie rond de plaatsing van isolatie.  

 

Een circulair pioniersproject 

Toekomstige voorgevel impact factory

In 2023 kwam dhulst’ voor het eerst in contact met opdrachtgevers Stad Mechelen en Stadmakersfonds, een coöperatieve vennootschap die investeert in vernieuwende vastgoedprojecten met een positieve maatschappelijke impact. Zij zochten naar een bouwpartner voor hun pioniersproject op de Potterij, een OVAM-site nabij het Kardinaal Mercierplein waar Stad Mechelen een concessie op heeft. 

Het project op deze site omvat De Potterij, een overheidsopdracht, en de Studio in opdracht van Stadsmakersfonds. Beide worden gecoördineerd door projectbegeleider Miss Miyagi.  

De opdracht: een doorgedreven circulaire en energetische renovatie van de bestaande gebouwen tot kantoren en atelierruimtes, met plaats voor horeca, uitgetekend door het ontwerpteam van WIT architecten.  

Voor de opdracht van Stadsmakersfonds werd dhulst’ samen met drie andere aannemers uitgenodigd om een voorstel te doen. “Er was meteen een goeie klik,” zegt Sophie. “De visie op duurzaamheid, de energie in het team. We voelden dat dit paste bij onze manier van werken.” Voor de Potterij deed Stad Mechelen openbaar aanbesteding. Daar kwam dhulst’ opnieuw als de beste kandidaat uit.  

Materialen met een verhaal 

Vandaag werken alle partners samen aan de realisatie van een ambitieuze circulaire visie. Dat zie je in de eerste plaats aan de vele bio-ecologische en circulaire bouwmaterialen die er een nieuw leven krijgen:  

  • CLT-structuren (Cross Laminated Timber)
  • De ramen van de oude bibliotheek in de Moensstraat krijgen een prominente plek in de voorgevel.
  • Oude blauwe steen, gerecupereerd uit een gevel in Wilrijk.
  • Overschotten van kasseien uit de Predikherenkerk in Mechelen
  • Tegels van Rotor, een Brusselse firma gespecialiseerd in afbraak en hergebruik van bouwmaterialen
  • Hout en natuurleien uit de Materialenbank van Leuven
  • Minerale pleisters en warmtepompen als onderdeel van een grondige energetische renovatie 

Uitdagend bouwen in vertrouwen 

“De combinatie van circulaire materialen met vooruitstrevende technieken is uniek,” zegt Sophie. “Maar het vraagt ook om wederzijds vertrouwen, betrokkenheid, samenwerking en specifieke skills van alle betrokkenen.”  

 “Wij nemen het project in handen van a tot z en denken mee na over het eindresultaat,” legt Sophie uit. “Welke materialen kunnen hergebruikt worden? Welke circulaire alternatieven kunnen we toepassen? Hoe kunnen we de mate van hergebruik zo hoog mogelijk houden?” 

 “Bij circulair bouwen zijn er meer onzekerheden en is er meer afstemming nodig” vertelt Sophie. “Er gaat dus ook meer tijd naar projectcoördinatie. Opdrachtgevers verwachten dit ook, al dan niet aangestuurd door strenge rapportagewetgeving. Tegelijk worden deze verwachtingen en inspanningen niet altijd naar verhouding verloond, wat weegt op de capaciteiten van familiebedrijven als het onze.” 

Daarom is het volgens Sophie belangrijk dat een technisch bestek geen keurslijf wordt en dat de bouwheer zich zo flexibel mogelijk opstelt. Betrek de aannemer zo vroeg mogelijk in het aanbestedingsproces, besteed sloop- of stripwerken vooraf en afzonderlijk voor een efficiënt verloop, verdeel de risico’s in wederzijds vertrouwen en werk vanuit een ‘cost plus fee’-model, beklemtoont ze nog. Zo krijgt de aannemer de nodige ruimte om het goed te doen.  

Duurzaam en waardevol, op lange termijn 

Circulair bouwen is niet altijd de gemakkelijkste weg. Maar wel de juiste.

“De complexiteit maakt dat circulair bouwen op dit moment niet per definitie goedkoper is,” benadrukt Sophie. Maar dat betekent niet dat het duurder moet zijn op lange termijn. “We pleiten voor een visie waarin niet alleen de aankoopprijs telt, maar vooral gekeken wordt naar de total cost of ownership. Wat kost een gebouw over zijn hele levensduur, economisch én ecologisch? Het is niet altijd de gemakkelijkste weg,” geeft Sophie toe. “Maar wel de juiste.” 

Werf Impact Factory